ConocoPhillips´opprydding på Ekofisk fortsetter. I løpet av de neste ti årene skal selskapet fjerne minst fire plattformer og plugge rundt 100 brønner. 

– Dette er tredje fase av decom-programmet vårt. Vi har allerede fjernet ti plattformer og 140 000 tonn – og plugget vel 100 brønner. Det har gitt oss verdifull erfaring for det videre arbeidet, sier Tim Croucher, som leder decomissioning-avdelingen i ConocoPhillips, til petro.no.

Heerema og AF Offshore Decom
Plattformene som er planlagt fjernet innen 2022 er Ekofisk 2/4A (brønn), Ekofisk 2/4H (bolig), Ekofisk 2/4FTP (prosessering) og Ekofisk 2/4Q (bolig). Kontrakten for oppdraget er tildelt Heerema, som så langt har stått for det meste av fjerningsarbeidet på feltet.

Overbygningene skal enten fjernes i mindre deler eller ved å fjerne moduler i reversert rekkefølge som installert.

– Vi har god erfaring med å fjerne og gjenvinne plattformer på denne måten. Heerema med underleverandør AF Offshore Decom har levert solide og sikre operasjoner for oss, og basert på tekniske og kommersielle kriterier ble denne fjerningskontrakten tildelt Heerema, sier Croucher.

300 brønner før Ekofisk stenges for godt
Men selv om fjerning av plattformer og understell er den mest synlige delen av decom-jobben, så ligger de største utfordringene et annet sted, nemlig under havbunnen.

Ifølge selskapet plugges brønnene nå på under halvparten av tiden opprinnelig var planlagt. Likevel ble det i siste fase av pluggingen brukt i overkant av 20 dager per brønn da Rowan Gorilla VI plugget brønner på Ekofisk 2/4 A. Og det var fremdeles betydelige tekniske utfordringer forbundet med arbeidene i brønnene. Derfor fortsetter jakten på teknologi som kan ta pluggingen til et nytt nivå.

– Før Ekofisk-feltet stenges ned for godt, skal det trolig plugges over 300 brønner her. Å finne den optimale metoden for dette arbeidet med hensyn til kvalitet og integriteten – altså den beste tekniske løsningen, vil være god økonomi for både oss og samfunnet, sier Croucher.

Tim Croucher, ConocoPhillips

Hele bransjen jakter ny teknologi
Brønnene som er plugget så langt er hovedsakelig gjort med oppjekkbare rigger, men på Ekofisk Kilo og Eldfisk Bravo har selskapet kunnet bruke eksisterende boreanlegg.

– Vi ser at hele bransjen jobber sammen for å løse disse utfordringene. Det er mye mer samarbeid mellom selskapene innen plugging og fjerning enn det som er vanlig i resten av et felts livssyklus. Her konkurrerer vi ikke mot hverandre, men samarbeider i stedet om å finne de beste og sikreste tekniske løsninger som gir god økonomi for hele industrien og samfunnet, sier Croucher.

En teknologi som gjør at man slipper å bruke avanserte rigger til enkle pluggeoperasjoner står selvsagt høyt på ønskelisten til de fleste.

– Vi ser at det jobbes med potensielle gamechangere både i det tradisjonelle boremiljøet og i selskaper som i utgangspunktet har sin kjerneaktivitet i andre industrier. Dette er et utrolig spennende arbeid, og her har norsk leverandørindustri en mulighet til å utvikle en teknologi med enormt potensial på verdensbasis. Det gjør at vi er optimister med tanke på å komme i mål.

 

Forrige artikkelGrønt lys for 20 mrd. for Njord og Bauge-planer
Neste artikkelQinterra Technologies sikrer avtale i Malaysia

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR