Publisert 15. januar 2016

Aker Solutions har i dag informert ansatte i forretningsområdet for vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO) i Norge om at det er behov for å reposisjonere virksomheten og styrke konkurranseevnen i et marked med store utfordringer. Dette melder selskapet i dag

Selskapet strømlinjeformer den norske MMO-virksomheten til én regional enhet, fra tidligere fire, noe som vil ha innvirkning på ledelse og øvrige ansatte fra Tromsø til Stavanger.

Legger ned i Tromsø, Sandnessjøen stenges i 3 år.

Til E24 sier Anne Cecilie Lund-Andersen i kommunikasjonsavdelingen i Aker Solutions at MMO virksomheten i Tromsø legges ned, mens fabrikken i Sandnessjøen stenges i 3 år.

Artikkelen fortsetter under bildet

Aker Solutions fabrikk i Sandnessjøen (Foto: Aker Solutions).
Aker Solutions fabrikk i Sandnessjøen (Foto: Aker Solutions).

Avhengig av fremtidig aktivitetsnivå vil tilpasningene kunne berøre inntil 900 faste stillinger ved fasiliteter i Stavanger, Bergen, Kristiansund, Trondheim, Tromsø og Sandnessjøen, i tillegg til offshore. Kapasitetsjusteringene vil skje gjennom naturlig avgang, omplasseringer av ansatte til andre deler av selskapet og oppsigelser.
Les også: OneSubsea og Aker Solutions med Statoil-avtaler – Petro.no

Det vil bli satt i gang en prosess for å gjennomføre rundt halvparten av reduksjonene umiddelbart. Gjenstående tilpasninger vil avhenge av arbeidsmengde i løpet av året. Selskapet har siden 2014 redusert kapasiteten i sin norske MMO-virksomhet med rundt 1 300 faste og midlertidige stillinger for å tilpasse seg en nedgang i markedet.

– Tiltakene er smertefulle, men nødvendige for å styrke vår konkurranseevne og det langsiktige potensialet til den norske MMO-virksomheten, som har vært påvirket av en betydelig nedgang i aktivtetsnivået i det norske offshoremarkedet, sier Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions.

En mer strømlinjeformet virksomhet vil gi slankere prosesser og styrke den totale driften. Den vil bygge videre på selskapets kjernevirksomhet i MMO-området, spesielt innen mer komplekse modifikasjonsprosjekter.

– Vi ser store muligheter foran oss i modifikasjonssegmentet, hvor vår erfaring og kunnskap er av ypperste klasse, sier Per Harald Kongelf, leder for Aker Solutions i Norge.

Siden 2014 har det vært en betydelig nedgang i investeringene i det norske olje- og gassmarkedet. Aker Solutions forventer at utfordringene i MMO-markedet i Norge vil vedvare i 2016. Arbeidsvolumene vil også påvirkes av at selskapets viktigste rammeavtale for vedlikehold og modifikasjoner med Statoil utløper i første halvdel av året.

Som en følge av dette vil prefabrikasjonsanlegget i Sandnessjøen bli midlertidig stengt i om lag tre år. MMO-virksomheten i Tromsø vil også avsluttes, mens enkelte ansatte i denne strategisk viktige byen i nord sannsynligvis fortsetter i jobb på lokasjonen som en del av selskapets arktiske satsing. Disse vil slutte seg til Aker Solutions’ Engineering- og Front End Spektrum-team.

– Markedsforholdene er utfordrende, men jeg er overbevist om at de grepene vi nå tar for å strømlinjeforme driften, redusere kostnader og fokusere på våre viktigste styrker vil forsterke vår posisjon i MMO. Dette gjelder også internasjonalt, hvor vi har vunnet oppdrag og utvidet vår virksomhet i land som Canada, Storbritannia og Brunei, sier Araujo.

Aker Solutions er en global leverandør av produkter, systemer og tjenester til olje- og gassindustrien. Selskapets ingeniørkompetanse, design og teknologi tar feltene fra funn til produksjon og bidrar til å optimalisere feltets utvinningsgrad. Aker Solutions har rundt 16 000 ansatte i omtrent 20 land. Om lag 5 000 ansatte er i MMO-området, hvorav rundt 3 600 i Norge.

Nyhetsbrev fra Petro.no

 

Siste fra forsiden

+

Oppdaterer med flere nye avtaler for Transocean-rigger

Vår Energi har gjort oljefunn i Nordsjøen

+

Trenger flere svar – returnerer til Heisenberg-funnet

Brann på Statfjord A

+

Skal bore pilotbrønner på Lunde og Ørn

Granskingsrapport klar: – Hendelsen hadde potensial til å bli en dødsulykke

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger