Norskutviklet oljeteknologi fosser fremover og hanker inn pris etter pris på den kommende oljemessen i Houston. Lille TECHNI hedres nok engang, i konkurranse med industrigiganter.

Det har gått seks år siden de vant OTC-pris for pumpedesign – nå vinner de igjen, etter 9 års jobbing med sitt B-Annulus Monitoring System (BAMSE).

– Dette betyr veldig mye for oss. Når vi som en liten bedrift lykkes med teknologiutvikling, blir vi plutselig langt mer synlig. Men like viktig er den interne anerkjennelsen det gir for noe vi har jobbet lenge med og oppmerksomheten som gir oss økt mulighet til nye ordrer.

Det sier Dag Almar Hansen, CEO i TECHNI til petro.no.

Ukontrollert trykk i B-ringrommet (B-Annulus) er en utfordring i olje- og gassbrønner og kan i noen tilfeller, om dette ikke overvåkes og administrertes riktig, føre til katastrofale brønnintegritetshendelser, slik som implosjon av indre casing eller brist i ytre casing.

Dette er spesielt utfordrende for subsea-brønner og det finnes en rekke industriforskrifter som er på plass eller som kommer i nær fremtid som krever overvåking av trykket i B-ringrommet.

Statoil har pushet på for å få utviklet en teknologi som er robust nok og det har nå TECHNI fikset.

– Vi utviklet en helt ny robust løsning som muliggjør overvåking av trykk og temperatur uten elektronikk eller bevegelige deler i det utilgjengelige B-ringrommet.

Den nyskapende trådløse og passive trykk- og temperaturmåleteknologien utviklet for BAMSE blir også vurdert for en rekke andre applikasjoner.

Det har tatt 9 år å utvikle BAMSE-teknologien, hvor man lytter etter trykk og temperatur tvers gjennom tykke stålvegger. Målet har vært å få dette til uten å bruke elektronikk.

Vinneren-tekonologien kan være løsningen på et problem som har vært kjent i mange tiår. Over hele verden.

– Dette er et betydelig problem som kan bli milliard-industri, så mulighetene for oss er store. Spesielt om det kommer krav om bruk av denne type utstyr, sier han.

Planen er nå å gire kraftig opp. Etter prisutdelingen i Houston kan dørene stå åpne for å vokse seg store på kort, kort tid. Dag Almar Hansen sier til petro.no at de jobber aktivt med å finne en større partner som kan løfte BAMSE ut i verden.

– Det vi leverer er jo skjæringspunktet mellom brønn og subsea. Så partneren kan være for eksempel en systemleverandør i subsea eller et serviceselskap i brønn. Vi trenger både installasjon og distribusjon internasjonalt.

Forrige artikkelPtil fant mange feil på el-anlegget på Grane
Neste artikkelForrige ukes uhell – oppdatert med to alvorlige hendelser

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR