Skal videreutvikle konseptet for elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet.,Statoil har tildelt ABB en kontrakt verdt om lag 60 millioner kroner for en studie i forbindelse med likestrøms kraftforsyning fra land til Johan Sverdrup-feltet.

Avtalen innebærer at ABB skal utarbeide en FEED-studie (Front-End Engineering and Design), det vil si et konsept for et 100 megawatt likestrøms kraftsystem fra Kårstø i Rogaland til Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden. Studien omfatter hele kraftløsningen fra nettet på Kårstø til distribusjonsanlegget offshore.

Formålet med studien er å videreutvikle konseptet for elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet og sikre Statoil et best mulig beslutningsgrunnlag og dokumentasjon med tanke på teknologi, kostnadsbilde og fremdriftsplan i dette arbeidet.

– Dette er en kontrakt vi setter stor pris på. Forstudien til Johan Sverdrup-utbyggingen styrker vår posisjon som ledende på kraft-fra-land-prosjekter både på norsk sokkel og internasjonalt, sier leder for olje- og gassvirksomheten til ABB i Norge, Borghild Lunde i en melding.

ABB har vært hovedleverandør av samtlige elektrifiseringsprosjekter basert på likestrøm på norsk sokkel til nå, to prosjekter på Troll A og ett på Valhall. I tillegg er ABB valgt som leverandør av vekselstøms sjøkabler til Gjøa, Goliat og Martin Linge.

På grunn av stort kraftbehov og lange avstander vil et likestrømssystem anvendes for Johan Sverdrup. Dette er spesielt egnet for store effekter og lange avstander, noe som gjør at teknologien er brukt i kraftforbindelser mellom Norge og kontinentet i mange tiår.

– Elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner skjer i mange deler av verden og må vurderes separat fra felt til felt. De prosjektene som er levert til nå, har vist seg å være konkurransedyktige og miljøvennlige alternativ til gasskraft generert offshore, i tillegg til at arbeidsforholdene blir bedre, sier Lunde.

Foruten å trekke på erfaringer fra andre kraft-fra-land-prosjekter, vil FEED-studien basere seg på studier utarbeidet av Statoil og ABB i fellesskap siden 2012.

– Ved at vi nå er i gang med studien til Johan Sverdrup, vil dette sikre at fremdriftsplanen holdes, noe som er viktig både for utbygger, myndigheter og teknologileverandører, sier Borghild Lunde.

Forrige artikkelSeabird landet Afrika-kontrakt
Neste artikkelRolls-Royce med Brasil-leveranse

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR