Tore Nordtun, som skal lose Statoil-Hydro-fusjonen gjennom Stortinget, advarer Eivind Reiten mot å «knuse» viktige deler av Statoil-miljøet i Stavanger.

Arbeiderpartiets sentrale energipolitiker er svært negativ til det uttalte ønsket om å flytte Statoils internasjonale avdeling fra Stavanger til Oslo.

Nordtun gir overfor bt.no klare signaler om at både hovedkontoret og internasjonal avdeling må bli værende der de er.

– Det er udiskutabelt. Like siden Statoil ble dannet i 1972 har disse miljøene vist seg å fungere på en meget vellykket måte. Hvorfor skal man da knuse det som er bygget opp, uttaler han til avisen.

Som regjeringspartienes ledende energipolitiker på Løvebakken skal Nordtun spille hovedrollen når olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) i midten av mars overleverer stortingsproposisjonen. I løpet av noen hektiske uker skal energi- og miljøkomiteen vurdere pluss- og minussider. I løpet av mai skal så generalforsamlingene i begge selskapene gjøre det formelle vedtaket om sammenslåing.

Tore Nordtun er ikke i tvil om at det blir bred enighet om hovedsaken – å si ja til å smelte sammen selskapene til «en gigant på norsk sokkel», som han ordlegger seg.

– Vi har også bestemt oss for at statens eierandel i det nye selskapet må øke til 66 prosent for å ha full kontroll, bl.a. når det gjelder vedtektene. Det betyr en god del milliarder som må skaffes fra statskassen, sier Nortun til bt.no

Nordtun er forberedt på at opposisjonen vil ha kraftige innvendinger. I dag har staten ca. 44 prosent eierandel i Hydro og 70 prosent i Statoil.

Lederen i energi- og miljøkomiteen, Gunnar Kvassheim (V), er engstelig for sentralisering og maktkonsentrasjon i Oslo som følge av fusjonen. Det må være en viktig oppgave for myndighetene å sørge for at flere selskaper får slippe til på sokkelen, noe som kan være vanskelig nok når vi vet at den nye giganten står for 90 prosent av dagens aktivitet der ute, påpeker han.

Forrige artikkelGazprom: Svenskene er virkelighetsfjerne
Neste artikkelVurderer nytt boligkonsept på Ekofisk

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR