Skal styrke konkurranseevnen og verdiskapingen.,- Aker Solutions deles i to selskaper for å øke effektiviseringsprosessen som vil redusere kostnadene og bedre posisjonere alle deler av konsernet for å møte behovene til kunder i en stadig mer konkurranseutsatt global energibransje, skriver selskapet i en melding.

Subsea, Umbilicals, prosjektering og vedlikehold, modifikasjoner og drift (MMO)-områdene vil danne et nytt selskap under Aker Solutions-navnet. Selskapet vil bli mer strategisk innrettet, ha et smalere fokus og dypere synergier for å styrke sin ledende posisjon gjennom sin undervannsteknologi og offshorefeltdesign.

De andre enhetene, inkludert Drilling Technologies, Aker Oilfield Services and Process Systems, vil bli utviklet uavhengig som en del av et nytt oljeservice investeringsselskap, Akastor.

– Disse forretningsområdene som har betydelige operasjonelle, teknologiske og kommersielle forskjeller, vil ha større strategisk frihet til å utvikles individuelt gjennom både organisk vekst og transaksjoner, skriver selskapet.

Splitten, som vil være som en spin-off av det nye Aker Solutions, er planlagt å skje rundt slutten av september. Begge selskapene vil bli notert på Oslo Børs.

– Nye Aker Solutions vil være et slankere og mer fokusert selskap som vil være i stand til å tilby kundene unik og kostnadseffektiv teknologi og design de trenger for å lykkes, sier styreformann Øyvind Eriksen.

– Selskapet vil gjennom en satsing på drift og organisk vekst være bedre posisjonert til å bygge på sin ledende posisjon i de raskest voksende områdene i de globale energimarkedene, sier han.

Aksjonærer vil få en ny Aker Solutions-aksje for hver aksje som ble holdt i det eksisterende selskapet på tidspunktet for separasjonen. De vil også beholde sine aksjer i den gjenværende virksomheten, som vil bli omdøpes Akastor, slik at den eksisterende aksjonærstruktur er implementert i hvert selskap.

Transaksjonen har fått godkjenning av Aker Solutions’ største aksjonærer, Aker Kværner Holding og Aker ASA. En ekstraordinær generalforsamling vil bli avholdt i august for å stemme for separasjonen.

– Vi tar et stort skritt i en forvandling som begynte for 12 år siden med sammenslåingen av Kværner og Aker Maritime, sier Eriksen.

– Etter denne transaksjonen og Kværner spin-offen i 2011, vil vi ha skapt tre forskjellige selskaper for å betjene den globale energibransjen, og tilby offshore konstruksjon, unik undervannsteknologi og felt design og oljeservice. Vi har også solgt 12 milliarder kroner i eiendeler som en del av prosessen .

Ny ledelse
Luis Araujo, regionsjef for Aker Solutions i Brasil, vil være administrerende direktør i det nye Aker Solutions. Frank Ove Reite, i dag administrerende partner i Converto, vil bli konsernsjef i Akastor. Øyvind Eriksen vil forbli styreleder i Aker Solutions.

– Mens jeg vil fortsette å spille en aktiv rolle som styreleder, er det tid for nytt lederskap for å ta disse selskapene fremover, sier Eriksen.

– Luis har vist seg mer enn i stand i å håndtere vår ekspansjon i Brasil, og vil gi inspirert lederskap ettersom nye Aker Solutions bygger på suksessen i subsea- og dypvannsmarkedet. Frank har lang erfaring innen Aker-konsernet og er god til å utvikle bedrifter og skyve dem mot sitt fulle potensial. Jeg ser frem til å jobbe tett sammen med Luis og Frank for å låse opp de store verdiene i begge selskaper.

Leif Borge, nåværende finansdirektør i Aker Solutions vil være CFO i Akastor. Svein Oskar Stoknes, som leder subsea-områdets finansfunksjon, vil ta på seg rollen som finansdirektør i det nye Aker Solutions.

Forrige artikkelAvvik for Eldfisk
Neste artikkelForlenget Brage-kontrakt for Apply

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR