Det har navneutvalget for norsk sokkel besluttet.,Av Toril Hole Halvorsen

Et av fjorårets største oljefunn, Aldous/Avaldsnes er i dag blitt døpt til Johan Sverdrup -feltet. Olje- og energiminister Ola Borten Moe annonserte det nye navnet under på NPFs (Norsk Petroleumsforening) Industripolitiske seminar i Sandefjord i dag.

Signaleffekt
– Det norske petroleumseventyret tilhører hele det norske folk, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

– Det er derfor viktig at navn på større selvstendige utbygginger har en signaleffekt utover sokkelen. Navnevalget bør speile viktigheten av prosjektet og virksomheten. Johan Sverdrup var leder i den politiske bevegelsen som drev fram innføringen av parlamentarismen i Norge og står som et viktig symbol for framveksten av det folkestyrte Norge. På samme vis som Johan Sverdrup betydde mye for formingen av det moderne Norge, håper jeg det nye feltet vil bidra vesentlig til utviklingen av det norske demokratiet og vårt samfunn i fremtiden, sier Borten Moe.

Olje- og energidepartementet varslet i petroleumsmeldingen en endring av praksis for navnsetting av petroleumsfelt på norsk sokkel. Det ble blant annet nedsatt en rådgivende navnegruppe. Navnegruppen består av Karsten Alnæs, Kristin Clemet, Per Egil Hegge og Marit Hauan.

Sverdrup
Johan Sverdrups arbeid førte til at det oppsto en bred nasjonal bevegelse, som hevdet uavhengighet overfor unionspartneren Sverige. Sverdrups regjering utvidet stemmeretten, styrket kvinnens rettigheter og innførte en rekke liberale reformer. Hans viktigste forslag gikk ut på at regjeringsmedlemmer kunne møte i Stortinget til åpne debatter. Dermed satte han kursen mot et system der regjeringen er avhengig av stortingsflertallet, og må stå til ansvar for sine vedtak.

Forrige artikkelGodt Nyttår til Petro.no sine lesere
Neste artikkelVi er for få?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR