Et av verdens største aluminiumsprodusent, Alcoa, ønsker å etablere virksomhet i Finnmark. Forutsetningen er at de får bruke Snøhvit som energikilde.

I dag har det amerikanske aluminiumsselskapet virksomheter på Lista og i Mosjøen, men sier til NRK at de også vil investere ti milliarder i en virksomhet i Finnmark.

For at dette skal skje må de få etablert langsiktig kraftleveranse.

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet (Ap), Helga Pedersen, hadde nylig et møte med avtroppende direktør for Alcoa, Bernt Reitan, om den mulige etableringen i nord.

– De fokuserte på at det var viktig å få til en god kommersiell avtale med gassleverandøren i området, altså Statoil, for å få lønnsomhet i prosjektet, sier Pedersen til NRK.

Nå håper hun at selskapene vil fortsette planene om et samarbeid i nord.

Urealistiske krav
LO-representant i Norges Forskningsråd, Hogne Hongseth, mener Alcoa hadde fått en mye enklere etableringsjobb hvis politikerne løsnet på det han kaller urealistiske krav til rensing av naturgass.

– Et eksempel er at vi ikke skal bygge gasskraft i Norge, men vi har ingen motforestilling mot å importere kullkraft fra Danmark, med dobbelt så høye utslipp, sier Hongseth.

Han tror naturgass vil ha stor betydning i utviklingen av et nytt og kraftig næringsliv i nord.

– Men da må vi få en realistisk diskusjon rundt dette med klimautslipp, som tar inn over seg at Norge må ses i sammenheng med resten av verden, fastslår han.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR