StatoilHydro betegner situasjonen på Statfjord A som «alvorlig og uoversiktlig». Ingen personer er alvorlig skadd som følge av lekkasjen.

NTB

To personer er blitt eksponert for gass, men de skal begge være i fin form og er evakuert til Statfjord B.
– Det er en uavklart situasjon. Alle er brakt i sikkerhet, og bare de med en oppgave på plattformen er igjen, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.
156 av de 217 personene som var om bord på plattformen da lekkasjen oppsto, er evakuert. De resterende 61 er blitt igjen for å forsøke å få kontroll over situasjonen.

Stoppet oljeutslipp
Ledelsen på oljeplattformen Statfjord A så seg nødt til å pumpe olje ut i sjøen lørdag formiddag.
– Det pumpes ikke ut olje nå. Vi har et beredskapsfartøy i området som fanger opp olje. Nå observerer vi at det har lagt seg oljefilm på havoverflaten, sier Aanestad.

Ifølge ham er det bare oljeholdig vann som har blitt sluppet ut.

Lekkasjen oppsto i et rør som hadde tilknytning til en lagercelle. All oljen som produseres lagres i lagerceller i betongstrukturen. Plattformen har kapasitet til å lagre 1,3 millioner fat med olje til sammen.

Plugge lekkasjen
Et av problemene på Statfjord A er å få ballastvannet ned til et nivå under lekkasjepunktet. Utpumpingen skjedde som følge av dette. Mannskapene holder nå på å bygge verktøy til å plugge lekkasjen.

– Lekkasjepunktet er et stykke opp i cellen. Derfor slapp vi pumpet vi ut oljen, sier Aanestad.
Han kan ikke utelukke at det slippes ut mer olje senere.

Skade på miljøet
Oljeutslipp i havet kan forårsake store miljøskader.
– Vi har ikke noe grunnlag for å si hvor mye miljøbelastning dette blir. Vi tror ikke det blir en stor belastning, men dette er selvfølgelig en beklagelig hendelse, sier Aanestad.

Forrige artikkelItalia tilbake til atomkraft
Neste artikkelExxonMobil-kontrakt til D&F Group

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR