Det amerikanske selskapet Emerson byr 5,20 kroner per aksje i Roxar, og sikter mot å kjøpe opp hele det norske selskapet. Finanskrisen tatt i betraktning anbefaler Roxar-styrelederen tilbudet.

I fjor høst kjøpte både Kongsberg Gruppen og FMC Technologies seg opp i Stavanger-baserte Roxar. Styret oppfattet det som om selskapet var i spill, og begynte da arbeidet med å finne et selskap som ville kjøpe opp alle aksjene i selskapet.

– Proaktive

MåLERE OG PROGRAMVARE: Roxar er en
teknologibedrift som leverer software og
sensorer til oljeindustrien. (Foto: ROXAR)

– Vi oppfattet det slik at vi burde være proaktive i denne prosessen, for å sikre aksjonærene en best mulig pris hvis det var slik at noen ville kjøpe selskapet, sier styreleder Hans Olav Torsen i Roxar til Oilinfo.

Torsen fremhever Emerson som en god match i og med at selskapet har både lignende teknologi og forretningskultur, i tillegg til at selskapene utfyller hverandre på markedssiden. Han forteller også at et eventuelt oppkjøp ikke vil påvirke situasjonen for de ansatte i selskapet.

Fortsetter som før
– Emerson vil drive dette selskapet ut fra Norge slik det blir drevet i dag. Dette er et selskap som har en lang tradisjon med å kjøpe opp andre selskaper for å videreutvikle og videreføre etablerte merkenavn. Samtidig er Roxar et kompetanseselskap og verdiene sitter i hodet på folk. Da kan en ikke bare flytte selskapet, forteller Torsen til Oilinfo.

Aksjekursen på Roxar-aksjen var på fredag 3,50 kroner, og tilbudet fra Emerson er på 5,20 kroner per aksje. Det betyr at selskapet må punge ut omtrent 1,27 milliarder kroner for hele selskapet. Roxar-aksjen er, i likhet med de fleste aksjer i verden, hardt rammet av finanskrisen, og man trenger ikke gå lenger enn seks-syv måneder tilbake i tid før man finner dager der Roxar-aksjen ble omsatt for mer enn tilbudet fra Emerson. Styret ser likevel på Emerson-tilbudet som bra, men situasjonen hadde sett helt annerledes ut for et halvt år siden.

Riktig tidspunkt?
– Emerson-budet er det eneste budet som foreligger på hele selskapet, og vi ser på det som en god pris i forhold til slik markedet er nå. Men om dette er riktig tidspunkt å selge på? Vi ønsket primært å drive selskapet videre som et selvstendig selskap, for vi har stor tro på at Roxar er et selskap med en stor fremtid, men i den situasjonen vi hadde der selskapet var kommet i spill, var det viktig at vi tok en aktiv rolle, forteller Torsen til Oilinfo.

Blir oppkjøpet gjennomført, tror Torsen det vil føre med seg mange nye muligheter for teknologiselskapet.

– Emerson er et gigantisk selskap, og hadde i fjor en omsetning på 25 milliarder dollar, mer enn for eksempel Halliburton. Hvis kjøpet blir gjennomført, vil Roxar få store muligheter til å ekspandere mye mer enn det vi kan gjøre for egen maskin, slår Torsen fast overfor Oilinfo.

Emerson har allerede fått tilslag på sitt tilbud fra aksjonærer tilsvarende 41 prosent av aksjene i Roxar.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR