Statoil-sjef Helge Lund sier han ikke kan garantere at Statoil bygger ut Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Det vil i så fall åpne for andre.

Helge Lund er ute i media i dag og sier det ikke er noen garanti for at de Statoil bygger ut Johan Castberg -feltet i Barentshavet, et felt med reserver på over en halv milliard fat oljeekvivalenter. På direkte spørsmål fra TU.no om han kan spikre at Castberg kommer på plass, svarer Lund:

– Nei, det kan jeg ikke spikre. Men vi jobber hardt mot å modne frem det prosjektet til en konseptbeslutning før sommeren neste år.

Andre kan ta over

Statoil har utsatt utbyggingsbeslutningen to ganger allerede med henvisning til kostnader.

Johan Castberg-lisensene 532 (Skrugard) og 608 (Havis) er gyldige fram til henholdsvis mai 2018 og mai 2016. Foreligger det ingen godkjent plan for videre aktivitet, går arealet tilbake til staten, og kan deles ut gjennom TFO (tildeling i forhåndsdefinert område).

De færreste tar Lund på alvor når han sier Johan Castberg kanskje ikke blir realisert, men om Statoil ikke skulle klare å få fram et robust prosjekt og la arealet gå tilbake til staten, finnes det andre som kan ta over.

Jobbe smartere eller finne mer

– Norge er et fritt land, sier Torstein Sannes i en kommentar til Helge Lunds utspill. Sanness er administrerende direktør i Lundin Norge, som er operatør i flere av lisensene rundt Johan Castberg.

– Ja, det er dyrt i Norge, men på en eller annen måte få vi få den terskelen ned. For det blir ganske vanskelig rundt her hvis vi skal drive å finne en halv milliard fat, og så ikke kunne bygge det ut. Så vi må alle være flinke og lage prosjekter med så store ressurser på en måte som gjør dem kommersielle. Da kan man enten jobbe smartere, både når du leter, bygger ut eller opererer. Eller som Ashley (Heppenstahl, Lundins CEO, red.) sier, du må finne mere. Og det å finne, det behersker vi rimelig godt, sier Sanness til Petro.no/Petronord.no.

– Så blir spørsmålet, når det gjelder å gjennomføre et prosjekt; er vi bedre enn de andre på det, eller er vi ikke? Der kommer juryen ut neste år, sier Sanness, med referanse til operatørens Edvard Grieg-utbygging i Nordsjøen. Her har man, stikk i strid med herskende trend på sokkelen, valgt norske løsninger på det meste, heller enn å legge alle større kontrakter til Korea.

Kan ta over

– Greier vi Grieg på tid og penger? spør Sanness retorisk.

– Hittil ser det greit ut, men det kommer alltid litt sånn rusk mot slutten. Det er vi forberedt på. Vi har jo en meget oppegående prosjektgjeng, som er sånne ex-Hydro karer som har gjort dette her fire ganger før: Oseberg ble jo bygget ut på tid, de har gjort Grane og de har gjort Troll Olje –plattformen, sier Sanness.

– Rent hypotetisk; kan denne prosjektgjengen overta på Johan Castberg om Statoil kaster kortene?

– Det blir et hypotetisk svar også da, understreker Sanness.

– Om det området av en eller annen grunn blir liggende eller tilbakelevert, så vil jo vi som eier hele nabolaget se veldig nøye på det, innleder han.

– Vi plukket jo opp Utsira High. Der var det jo tre gjenger som hadde det før oss, sier han med referanse til området hvor Lundin i september 2010 gjorde gigantfunnet Johan Sverdrup (Avaldsnes-prospektet i PL 501). Før den tid hadde både Esso, Elf og Norsk Hydro boret flere brønner i området uten å finne elefanten.

– Vi vil jo ikke si at vi går rundt og begjærer annen manns eiendom, det skal man jo ikke, sier han.

– Men vi ser jo på de mulighetene som er.

Robustgjøring
Under et besøk på Harstad-standen på Xplore-North på ONS i dag, sa Arne Sigve Nylund, Executive vice president Development & Production Norway, at Nord Norge er viktig for Statoil.

– Hvor viktig er Nord-Norge for Helge Lund? Han er ute i dag og sier det ikke er sikkert det blir noe Johans Castberg-utbygging?

– Nord-Norge er veldig viktig for Helge Lund, sier Nylund til Petro.no/Petronord.no.

– Det vi har sagt når det gjelder Johan Castberg, er at vi bruker noe mer tid på å modne fram prosjektet. Vi har sagt, sammen med partnerne våre, at vi bruker tiden fram til sommeren på å lage et robust prosjekt. Så Johan Castberg er viktig for meg, for Helge Lund og for Statoil.

– Men Lund sier i dag til TU det ikke er noen garanti for at dere bygger ut Johan Castberg?

– Det som er riktig å si er at det i enhver prosjektprosess, er ingenting besluttet før det er besluttet. Og vi skal nå lage et så robust prosjekt som overhodet mulig, slik at vi får et godt og framtidsrettet prosjekt.

– Så de som nå lurer på om det blir noe av Johan Castberg, hva skal de tro?

– Det er som jeg sier; vi skal gjøre vår jobb. Vi skal jobbe knallhardt for å robustgjøre prosjektet for å skape et best mulig prosjekt.

– Hva om dere ikke får det robust nok? Vil dere da levere tilbake lisensene?

– Det ligger i prosessen i forhold til å gjøre det så robust som mulig, gjentar Nylund.

Forrige artikkelMindre press i industrien
Neste artikkelHan kom til sine egne

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR