– Jens Stoltenberg, jeg anklager deg for miljøkriminalitet, sa avtroppende leder i Natur og Ungdom, Bård Lahn, på organisasjonens landsmøte i Fredrikstad lørdag.

NTB

– Det er en forbrytelse mot miljøet å fortsatt la utslippene øke, med kjøp av utslippskvoter fra andre land som unnskyldning, sa Lahn etter å ha vist til at issmeltingen i Arktisk nå ligger 30 år foran det FNs klimapanel har anslått.

Lahns avskjedstale ble i stor grad en «kvisting »av regjeringens klimapolitikk der han for det meste «svingte øksa» over statsministeren og olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) og det han mener er brudd på miljøløftene i Soria Moria-erklæringen.

– Løper fra løfter
– Vi jublet da Stoltenberg på Arbeiderpartiets landsmøte la fram nye norske klimamål fordi vi trodde det markerte slutten på debatten om Norge skulle kutte utslippene sine og begynnelsen på debatten om hvordan. Men selv om regjeringen har lyttet til noen av våre krav, har den rød-grønne klimapolitikken blitt en lang rekke skuffelser. Den dagen det for meg snudde fra forventninger til skuffelse, var da det ble gitt tillatelse til gasskraftverket på Mongstad. Det var da jeg skjønte hvor lett det er for regjeringen å løpe fra de løftene de hadde gitt på Soria Moria og hvor skjøre seire vi hadde vunnet der, sa Lahn.

Klimameldingen
Den neste store skuffelsen for Lahn var mangelen på tiltak i den stortingsmeldingen om klima som regjeringen la fram før sommerferien.

– Om få dager skal regjeringspartiene på Stortinget sette seg sammen med opposisjonen for å forhandle fram et forlik i klimapolitikken. Min utfordring til opposisjonen er: Stå på kravene deres om klare forbedringer av regjeringens pinlig svake klimamelding, sa Lahn.

Den avtroppende Natur og Ungdom-lederen mener olje- og energiminister Åslaug Haga lider av en merkelig form for schizofreni når hun på den ene siden maner til økt klimainnsats og på den andre siden ikke vil skru igjen norske olje- og gasskraner.

Mistet bondevettet
– Åslaug Haga har mistet sitt sunne bondevett av å henge rundt med StatoilHydro-leder Helge Lund og byråkratene i Olje- og energidepartementet. Det holder ikke å snakke varmt om fornybar energi hvis ikke Åslaug snart forstår at det er hennes ansvar å sette grenser for Norges største forurenser. Det er hennes ansvar å kutte klimagassutslippene fra oljeindustrien, sa Lahn i sin avskjedstale på landsmøtet til Natur og Ungdom.

Forrige artikkelSeadrill får pålegg
Neste artikkelPachauri: Norge bør gjøre mer for klimaet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR