Ansatte i bygg- og anleggsbransjen som arbeider med helsefarlige kjemikalier, får ikke vite det de trenger om helsefaren de utsettes for.

NTB

Ifølge en landsomfattende tilsynsaksjon som Arbeidstilsynet gjennomførte 20. og 21. mai i år, mangler nesten 60 prosent av de 251 bedriftene som ble undersøkt, HMS-datablader for farlige kjemikalier på arbeidsplassen.

Like mange av arbeidsstedene har ikke rutiner for opplæring om farene ved kjemikaliene arbeidstakerne jobber med.
– Dette er nedslående tall. Vi ser lite fremgang fra forrige aksjon i 1999, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen i en pressemelding.

Samtidig jobber det utenlandske arbeidstakere i over halvparten av virksomhetene. I 60 prosent av bedriftene, mangler de ansatte skriftlig informasjon på et språk de forstår.

– Resultatene fra aksjonen viser at arbeidsgiverne ikke har tatt på alvor den nye utfordringen i bransjen – at et økende antall arbeidstakere ikke snakker eller leser norsk, heter det i pressemeldingen.

Bygg- og anleggsbransjen er en betydelig forbruker av kjemikalier som kan gi luftveislidelser, hudlidelser, allergi, etseskader og kreft.

Under aksjonen ble det sjekket 700 kjemikalier. Av disse manglet 16 prosent norsk merking.
Arbeidstilsynet skal følge opp dårlige datablader overfor produsenter og importører.

Forrige artikkelHavforskningsinstituttet godtar seismikkskyting
Neste artikkelTillitsvalgt kritiserer StatoilHydro

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR