Politikere, oljeselskaper, forskere og beslutningstakere i Tromsø skal neste uke drøfte utfordringene med olje- og gassvirksomhet i arktiske strøk.

NTB

Kilde: Oljedirektoratet

Det er andre gang «Arctic Frontiers» arrangeres. Denne gang med nærmere 500 deltakere.

– Vi vil at Tromsø skal bli den viktigste internasjonale møteplass for diskusjoner om de viktigste temaene i nordområdene, sier Salve Dahle og Reinhold Fieler fra Akvaplan Niva i Tromsø.

Sammen med en rekke private og offentlige institusjoner står de bak nordområdekonferansen.

Støre avlyser Tromsø-besøk
Konferansen skulle vært åpnet av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han skulle også holdt et nesten timelang foredrag om norsk politikk i nordområdene. Statssekretær Elisabeth Walaas overtar Støres rolle.

Tung oljerapport
Mandag vil også det arktiske miljøovervåkingsprogrammet AMAP (Arctic Monitoring and Assessment Programme) offentliggjøre en rapport som summerer opp tre års forskning på arktisk olje og gassvirksomhet. Arktisk Råd, der de nordiske land, Russland, USA og Canada er med, har bestilt rapporten.

– Her ser ikke miljøforskerne i AMAP på oljen som en miljørisiko, men de analyserer også teknologiske, økonomiske og sosiale forhold knyttet til petroleumsindustrien i nord, sier Salve Dahle.

Russisk åpenhet
Konferansen er delt i en politisk og en vitenskapelig del, og samler deltakere fra hele det sirkumpolare Arktis. Russland er tungt representert med det nest største deltakerantallet på konferansen som går over fire dager.

– Vi vil for første gang i vesten få en beretning om hvordan det voldsomme oljeutslippet fra rørledninger i republikken Komi i Nordvest-Russland ble håndtert. Miljøkatastrofen der minst 100.000 tonn olje rant ned på bakken er av Guinness rekordbok rangert som «Verdens største forurensning på landjorda», sier Dahle.

De regionale «utenriksministrene» i to av de viktigste olje- og gassregionene i Russland, Nenents og Khantij Masjysk vil også åpent dele erfaringer med hva som skjer når den tunge petroleumsindustrien etablerer seg.

Privat oljesuksess
– Vi er også spent på hvordan det private oljeselskapet Lukoil føler ansvar for å bygge opp regionen de opererer i. Russlands nest største oljeselskap har satt miljø og bærekraft på sin dagsorden. De har tidligere hatt et dårlig miljørykte. Vi har invitert selskapet til Tromsø for å fortelle hva de gjør, sier Salve Dahle.

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) skal ikke bare oppsummere den politiske delen av konferansen tirsdag. Dagen etter deltar hun i et næringslivsseminar om nordnorsk næringslivs sjanser til å få oppdrag for olje og gassindustrien.

Forrige artikkelFull splittelse i livbåtprosjektet
Neste artikkelMongstad-oppdrag for AF Gruppen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR