Bakgrunnen for arrangementet er blant annet de to nye studietilbudene som kommer til byen i år., (Foto: Trond Strømgren, prosjektleder i Florø for Høgskolen i Bergen)

Fra høsten av kan man studere til ingeniør i undervannsteknologi og ta Vg2 brønnteknikk i Florø.

Det er Norsk Petroleumsforening (NPF) og Sogn og Fjordane fylkeskommune som står bak arrangementet sammen med Flora videregående skole og Høgskolen i Bergen.

– I 2012 var det rekordinvesteringar på norsk sokkel, sier Audun Erik Sunde, seniorrådgiver i fylkeskommunen og leder i NPF avdeling Sogn og Fjordane.

– Aktivitetsnivået er stigende, og i årene som kommer vil det være stort behov for realister, teknologer og ungdom med fagbrev.

Dette går blant annet frem av den ferske rapporten «Sogn og Fjordane mot 2030 – utviklingsanalyse for petroleumsverksemd». Mye av aktiviteten skjer rett utenfor kysten av Sogn og Fjordane.

– Flora videregående skole vil fra høsten 2013 tilby Vg2 brønnteknikk, som skal utdanne fagarbeidere fra fylket til attraktive jobber on- og offshore, forteller arbeidslivskontakt Øystein Garfors.

– I Hordaland og Rogaland er dette linjen med flest søkere i forhold til tallet på plasser. I 2012 hadde 34 elevar fra Sogn og Fjordane Vg2 brønnteknikk som førstevalg – og kjempet om de fire plassene som var kjøpt i andre fylker. Nå er de tolv nye plassane i Florø reservert for ungdom fra fylket.

Ingeniørstudiet i undervannsteknologi er et treårig studieløp på fulltid. Tilsvarende studium på Straume utenfor Bergen er nå det mest populære ingeniørstudiet i Norge, med 211 primærsøkere til 60 plasser.

Trond Strømgren, prosjektleder i Florø for Høgskolen i Bergen, sier at subseateknologi blir en stadig viktigere del av fremtiden innen petroleumsnæringen.

– Subseadagen i Florø er særlig ment for elever som har generell studiekompetanse med realfag og elever på elektro og TIP-linjene. I løpet av dagen blir det spennende foredrag, omvising på Fjord Base og i subseaverksted, og alle skal selvsagt få noe å bite i. For mange kan denne fagdagen i Florø bli starten på en interessant og framtidsrettet yrkeskarriere.