Kraftselskapet BKK vil utredede et nytt gasskraftverk på Vestlandet, og Bellona er entusiastiske. Mandag fikk Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melding om oppstart av prosjektet.

NTB

– Vi vil se nærmere på tre steder som alle kan være egnet for et gasskraftverk: Kollsnes, Mongstad og Sløvåg. Forbruket øker mest på Kollsnes, mens Mongstad er aktuell som senter for CO2-samordning. Sløvågs beliggenhet nær Mongstad gjør også dette til en alternativ lokalisering, sier konsernsjef Atle Neteland i BKK i en pressemelding.

Gasskraftverket, som skal følge de offentlige kravene til rensing og CO2-injisering, er i første rekke tenkt å bidra med strøm til olje- og gassindustrien.

Nestleder i Bellona, Marius Holm, har stor tro på BKK-prosjektet, som i størrelse er likt det som allerede bygges på Kårstø i Rogaland.
– Mongstad-området, med store utslipp av CO2 fra både raffineriet og Statoils planlagte kraftvarmeverk, blir knutepunktet for en av de mest lovende CO2-verdikjedene i Norge. Med ytterligere et gasskraftverk blir volumet større, og økonomien sterkere. Til sammen vil over 3,5 millioner tonn fanges inn i regionene, tilsvarende 6 prosent av Norges CO2- utslipp, sier Holm i en kommentar.
Holm er glad for at BKK-verket vil kunne erstatte mer miljøskadelige gasskraftverk på norsk sokkel.

Netto kraftproduksjon etter CO2-rensing for BKK-verket vil være om lag 3 TWh, tilsvarende 2,5 prosent av norsk kraftproduksjon i dag. NVE vil sende meldingen ut på høring over sommeren, og et gasskraftverk kan tidligst stå klart i 2010-2011.

Forrige artikkelStrømmen skal ikke blir dyrere
Neste artikkelDanske politikere vil granske Scandinavian Star-katastrofen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR