Denne uken kom ryktet om at BP, operatør for den katastroferammede Macondo-brønnen, hadde fått tommel opp av amerikanske myndigheter for å gjenoppta boring i Mexicogulfen. -Nei, sier innenriksministeren.

BESTEMT NEI: USAs innenriksminister Ken Salazar
avviser at BP har fått grønt lys til å bore i Mexicogulfen
igjen (Foto: US SENATE

Den britiske avisen The Sunday Times meldte denne uken at supermajoren BP har fått tillatelse av amerikanske myndigheter til å gjenoppta boringen på ti prospekter i Mexicogulfen i løpet av juli måned i år. US Bureau of Ocean Energy Management (tidligere MMS; forvalter av borerettigheter på amerikansk sokkel), gikk raskt ut og avkreftet ryktet, men ble ikke tatt alvorlig.

Nyheten ble raskt videreformidlet av flere nyhetsmedier, og selv BBCs ellers meget velinformerte redaktør for forretningsnyheter, Robert Peston, sa at det var trolig at BP hadde blitt fortalt privat at «selskapet vil kunne gjenoppta boringen snart».

Den amerikanske innenriksministeren Ken Salazar har nå derfor sett seg nødt til å gå ut og dementere påstandene:

– Det er ingen slik avtale i sikte, og det kommer det heller ikke til å bli, sa Salazar mandag.

Ulykken i Mexicogulfen i april 2010 kostet 11 mennesker livet, og førte til den verste menneskeskapte miljøkatastrofen i amerikanske historie. Hvorvidt BP noen gang vil få gjenoppta boring i Mexicogulfen er et sensitivt tema, og BP selv har avstått fra å kommentere ryktet, selv om selskapet har helt klare ønsker om å gå i gang på de ti brønnene som venter.

Konkurrerende selskaper, inkludert norske Statoil, har nå fått klarsignal om å kunne gjenoppta boringen på allerede påbegynte prospekter. Nye boringer på dypt vann er fortsatt forbudt.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR