De nye klimaforpliktelsene som ble lagt frem i går rammer ikke vilkårene for petroleumsnæringen, mener Norsk olje og gass og Frp.

– Norsk olje- og gassnæring er allerede omfattet av EUs klimamål for kvotepliktig sektor som kom i høst. […] Prinsippet bak EUs klimakvoter er at kuttene skal skje hvor de har størst effekt og koster minst. Vi produserer allerede renest i verden, og Det Internasjonale Energibyrået mener at Norge bør utnytte de ressursene vi har, sier informasjonssjef for miljø og klima i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Pia Martine Gautier Bjerke, til Klassekampen.

Bakgrunnen for uttalelsen er at regjeringen har offentliggjort at Norge skal slutte seg til EUs klimarammeverk, som inkluderer utslippskutt på 40 prosent innen 2030.

– Hjelper ikke å kutte norsk oljeproduksjon
Frps stortingsrepresentant, Oskar Grimstad, er enig i at avtalen ikke vil ramme petroleumsbransjen.

– Petroleumssektoren er allerede innenfor kvotesystemet til EU, så her får vi ingen endring. Å kutte norsk oljeproduksjon vil føre til at andre får oppdraget, og at utslippene således går opp. Med denne avtalen unngår vi slik symbolpolitikk, sier han til venstresidas dagsavis.

Han er også fornøyd med at regjeringen dropper prinsippet om at to tredeler av norske utslippskutt skal tas innenlands.

– Vi har tidligere hatt urealistiske ambisjoner om innenlandske kutt, slik eksempelet Mongstad viser. Jeg er glad for at vi går bort fra dette nå, for klimaspørsmålet er et globalt problem, ikke et nasjonalt problem, sier Grimstad.

– EUs kvotemarked er annerledes
Mens bygg, jordbruk, transport og avfallshandtering går under den ikke-kvotepliktige sektoren, ligger olje og gass i den kvotepliktige sektoren. Venstres Trine Skei Grande avviser at Norge kan slippe unna nasjonale utslippskutt gjennom kvotekjøp:

– EUs kvotemarked er helt annerledes og fungerer mye bedre enn FNs. I tillegg er det ingen tvil om at Norge må ta store kutt innenlands, sier hun.

Forrige artikkelNy rockestjerne i Norskehavet
Neste artikkelSikret seg Visunds navlestreng

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR