Storbritannias avgjørelse om å trekke seg ut av EU påvirker oljeprisen, men effekten vil ikke vare, tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. Det melder NTB.

Fredag raste børsene verden over etter at britene sa nei til videre EU-medlemskap.

Blant annet falt prisen for nordsjøoljen Brent med over tre dollar fatet, og var fredag morgen nede i under 48 dollar per fat, tilsvarende en nedgang på over 6 prosent for dagen.

Les mer: Storbritannia ut av EU: Kraftig oljeprisfall

Siden det har oljeprisen hentet seg noe inn igjen, og klokken 09.45 ble Brent omsatt over over 49 dollar fatet. Rundt klokken 11.00 er Brent-prisen på USD 48,63 per fat.

– Endrer ikke våre prognoser

Konsekvensene av brexit for norsk næringsliv blir størst for olje- og gassnæringen, ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

– Nå treffer det oljeprisen, noe som er det viktigste for norsk oljenæring. Men vi ser det som en kortsiktig effekt. Det endrer ikke noe for våre prognoser tre, seks eller tolv måneder fram i tid. Det skyldes at det ikke er i Europa oljeetterspørselen har sitt tyngdepunkt, så det fundamentale forholdet mellom tilbud og etterspørsel endrer seg ikke mye, sier han.

Kjus ser større konsekvenser for norsk gass, som i hovedsak selges i Europa.

– Akkurat nå er det umulig å si hva som vil skje med resten av EU, det er veldig uoversiktlig. Svakere økonomisk vekst i EU vil nok treffe gassmarkedet, priser og etterspørsel, framover. Vi har ikke mulighet til å selge den gassen så mange andre steder, sier han.

Forrige artikkelFloatel Superior til Tromsø
Neste artikkelDet må bores rimeligere brønner om det i det hele tatt skal bores

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR