Storbritannias beslutning om å forlate EU vil ikke påvirke planene om å bygge verdens lengste undersjøiske strømkabel mellom Norge og England, sier Statnett til Reuters.

Statnett og britiske National Grid ble i fjor enige om å bygge verdens lengste undersjøiske kabelforbindelse (North Sea Link – 730km lang), med en kapasitet på 1400 megawatt i Nordsjøen innen 2021.

«Utfallet av folkeavstemningen påvirker ikke byggingen av North Sea Link. Dette endrer ikke de grunnleggende behovene for prosjektet og de gjensidige forpliktelser til å etablere en undersjøisk kabelforbindelse mellom landene» sier Statnett i en e-post til Reuters.

Forventer tett samarbeid med EU
Storbritannias beslutning om å forlate EU stiller spørsmålet om import eller eksport av gass og elektrisitet vil kreve nye handelsavtaler, og analytikere sier at utmeldingen nesten helt sikkert vil bety høyere energiimportkostnader.
Statnett sier det likevel er forventet at Storbritannia vil søke et nært samarbeid med EU, og det er fortsatt usikkert om de vil trekke seg fra EUs indre energimarked. «Hvis en slik løsning til slutt bør velges (at UK går ut av EU`s energimarked: Red anm), kan dette i noen tilfeller komplisere markedsintegrasjonen med resten av Europa», sier Statnett.

Om North Sea Link:
North Sea Link eies av Statnett og det britiske nettselskapet National Grid, som begge har en andel på 50%. Mellomlandsforbindelsen vil ha en kapasitet på 1 400 MW og skal gå mellom Kvilldal i Rogaland og Blyth i Storbritannia. Kabelen skal etter planen settes i drift i 2021. Total investeringskostnad for prosjektet vil være 1,5-2 milliarder euro.

Mer om North Sea link

Denne mellomlandsforbindelsen bidrar til gode klimaløsninger ved å legge til rette for produksjon og bruk av fornybar energi på begge sider, samtidig som de styrker forsyningssikkerheten og bidrar til verdiskaping, sier Statnett på sine hjemmesider.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Forrige artikkelArctic Seaworks konkurs – 40 mister jobben
Neste artikkelOljeprisen rett opp etter lagertall

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR