Britene hamstrer bensin. Lange køer av bilister ventet denne uken på å fylle tanken ved øyrikets bensinstasjoner, av frykt for bensinkrig mellom regjeringen og yrkessjåførene.

NTB

Bønder, langtransportsjåfører og andre har gitt regjeringen frist til onsdag ettermiddag med å innlede forhandlinger med dem. De krever at finansminister Gordon Brown kutter bensinavgiften med 10 prosent, skrev London-avisen The Guardian tirsdag.

Men Brown nekter å gi etter. I manuskriptet til en tale han tirsdag skulle holde på landsmøtet i TUC – britenes LO – het det at den eneste måten å redusere bensinprisen på, er å stabilisere den stadig stigende prisen på råolje.

Oljepris
Britene er selv en oljeproduserende nasjon, og prisen på nordsjøolje tar utgangspunkt i olje fra Brent-feltet i britisk sektor. Britiske bilister betaler nå opp til et pund (11,60 kroner) per literen for bensin, og frykter ifølge The Guardian at prisen skal stige enda mer.
Årsaken er først og fremst orkanen Katrina, som har gjort stor skade på plattformer og raffinerier i USA, og aksjonistene mener regjeringen må dempe prisstigningen disse skadene vil føre til.

– Og nå mener vi alvor, sier Andrew Spence i organisasjonen Fuel Lobby.
For det er ikke første gang Gordon Brown, statsminister Tony Blair og deres kolleger er i tottene på bilfolket. I år 2000 skapte bensinprotester tendenser til kaos i Storbritannia, og stilte regjeringen i London på en hard prøve.

Rasende
Britiske miljøvernere sier billig bensin ikke er noen menneskerett, på linje med nok mat og forsvarlige boforhold, og at avgiftene umulig kan endres i takt med svingninger i markedet. Slike argumenter gjør om mulig bilfolket enda mer rasende.

– Dette kommer til å vokse til noe veldig stort. Vi har et klart budskap til regjeringen, og det er at vi ikke lar oss herse med denne gangen, sier en aktivist som går under dekknavnet Captain Gatso og som bærer en karnevalsmaske som skal forestille Tony Blair.

Veitransportforbundet, som organiserer britiske lastebileiere og har 10.000 medlemmer, støtter ikke aksjonistene. Vel er drivstoffet dyrt, men den blir ikke billigere av at folk valser rundt i forkledning og truer med vold, mener de profesjonelle transportørene. (©NTB)

Forrige artikkelStatoil verdens beste energiselskap
Neste artikkelForeløbig Shtokman «short list» kan være klar fredag

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR