USAs president George W. Bush ber Kongressen oppheve forbudet mot oljeboring til havs. USA trenger å øke sin energiproduksjon, er hans energipolitiske hovedbudskap.

NTB

Foto: StatoilHydro

– Det er ingen unnskyldning for å utsette det, sa Bush i en uttalelse onsdag. Med presidentvalget som nærmer seg, nølte ikke Bush med å anklage Demokratene for å ha motsatt seg hans energipolitikk og gi dem ansvaret for de høye bensinprisene, som nå er over 4 dollar per gallon (vel 5 kroner literen).
– Familier over hele USA ser til Washington for et svar, sa Bush.

Moratoriet mot oljeboring på det meste av USAs kontinentalsokkel, både utenfor øst- og vestkysten og den østlige del av Mexicogolfen, har stått ved lag siden 1981. Det ble innført av frykt for mulige miljøødeleggelser.

Det er demokratene i Kongressen med støtte fra noen republikanere fra kyststater som har sikret forbudet mot oljeboring til havs. Forbudet er flere ganger stadfestet på nytt, både under president George Bush senior i 1990 og av hans etterfølger Bill Clinton.

18 milliarder fat
Ifølge Bush kan boring til havs gi opptil 18 milliarder fat olje over tid, selv om det vil ta år før produksjonen kan starte. Bush sa også at produksjon til havs vil redusere presset på oljeprisene.

Det eksisterer to forbud mot oljeboring til havs. Det ene er vedtatt av Kongressen, det andre er gitt av presidenten.

Bush opphever ikke presidentordren, for han sier han ønsker at Kongressen tar første skritt. Derimot lover han straks å komme etter når Kongressens moratorium er hevet.
Bush foreslo også å åpne for oljeboring i det sårbare og fredede naturreservatet nord i Alaska, Arctic National Wildlife Refuge.

Klimavennlige McCain
Også republikanernes presidentkandidat John McCain vil øke USAs egen oljeproduksjon. Det vil han gjøre ved å utvinne kjente reserver som til nå har ligget urørt av miljøgrunner.
– Jeg tror det er på tide å oppheve disse restriksjonene og ta våre egne ressurser i bruk, sa McCain.

– Den riktigste veien til større energisikkerhet er å produsere mer, bruke mindre og finne nye energikilder, sa McCain til tilhengere i Texas.

USA har store oljereserver på eget område. Men et utall oljebrønner, deriblant i Texas, ble murt igjen på 1990-tallet da oljeprisen var så lav at det ikke var lønnsomt å holde disse brønnene i gang.

Det er enorme havområder Bush vil ha åpnet for oljeboring. Men det dreier seg også om store mengder olje og gass. De 232 millioner hektar havområder det er snakk om, kan inneholde ikke mindre enn 18 milliarder fat olje og over 2 billioner kubikkmeter gass.

Gjenstridige demokrater
McCain prøver å distansere seg fra Bush med en langt mer klimavennlig politikk, men han har samtidig foreslått en midlertidig oppheving av bensinavgiften.

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama vil beholde forbudet mot oljeboring til havs, og demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, mener oppheving av forbudet vil ha liten innflytelse på oljeprisen de nærmeste to tiårene.

Han får støtte av sin partifelle og leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Hun mener utspillet fra Bush er et nytt forsøk på å legge til rette for oljeindustrien, som hun mener har utformet amerikansk energipolitikk under Bush sine to presidentperioder.

President Bush kommer neppe noen vei med Kongressen, som er kontrollert av Demokratene. Selv da Republikanerne hadde flertall på Capitol Hill på 1990-tallet, stemte Representantenes hus to ganger for å oppheve forbudet, men Senatet satte bom for alle utspill om oljeboring til havs.

Forrige artikkelGjøa-kontrakt til Technip
Neste artikkelBritene ratifiserte EU-traktat

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR