Frø fra hele verden skal oppbevares i permafrosten på Svalbard og sikres for fremtiden. «Dommedagshvelvet» vekker stor internasjonal oppmerksomhet.

NTB

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) markerer byggestart for lageret under de nordiske statsministernes sommermøte, som arrangeres i Longyearbyen søndag og mandag.

– Dette er en sak det har vært spennende å jobbe med. Den internasjonale interessen har svært stor for det vi kan kalle en Noas ark på Svalbard, sier landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NTB.

Både amerikansk, britisk og tysk presse er akkreditert til byggemarkeringen ved Gruve 3 i Longyearbyen mandag, i tillegg til nordiske journalistene.

Tre millioner frø
Hensikten med frølageret er intet mindre enn å sikre mot krigsødeleggelser, dramatiske klimaendringer, plantesykdommer eller naturkatastrofer frø fra planter som er sentrale for den globale matsikkerheten.

I en bombesikker betongbunker dypt inne i fjellet skal tre millioner frø bevares i dypfryst tilstand – til det eventuelt blir behov for dem en gang i fremtiden.

Trusler
Riis-Johansen legger vekt på at lageret også skal bevare det biologiske mangfoldet i landbruket, spesielt vekster som har stor betydning for matforsyningen.
– Jeg tror mange land vil bruke hvelvet for å ha en bedre beredskap mot plantesykdommer og andre trusler, sier Riis-Johansen.

Permafrosten på Svalbard skal gi optimale lagringsforhold for frøene, selv om strømforsyningen skulle svikte.

Kald krig
I tillegg er Svalbard vurdert som et trygt sted av sikkerhetsmessige hensyn.
Norge lanserte ideen om et slikt prosjekt allerede på 1980-tallet. Men på grunn av den kalde krigen og at russerne hadde adgang til Svalbard, ble det aldri noe av.

Bygget er kostnadsberegnet til 30 millioner kroner. Statsbygg tar sikte på at lageret skal åpne i september 2007.

Forrige artikkelSkjerpet tone mellom EU og Tyrkia
Neste artikkelJapanere sover for lite

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR