Venezuela mener USA planlegger å ta kontrollen over landets oljeressurser. President Hugo Chávez sier til CNN at hans regjering forbereder seg på en mulig amerikansk invasjon, og advarer samtidig om at en invasjon vil sende bensinprisene i USA til værs.,
Mobiliserer

– Vi må være forberedt på et angrep, sier presidenten. Han har tidligere sagt at Venezuela er i gang med å utvide reservestyrkene og sivilforsvaret.

I et radiointervju med BBC i går sa Chávez, i følge Dagbladet, at han har bevis på at den amerikanske regjeringen planlegger en invasjon. Grunnen, ifølge presidenten, er at USA ønsker å ta kontroll over Venezuelas oljefelt.

Frykter Chavez blir styrtet
Dagbladet viser i sitt oppslag til nopef.no’s artikkel på torsdag:

Dozthor Zurlent
Foto: nopef.no

– Vi er redd amerikanerne vil styrte regjeringen og fjerne landets lovlig valgte president med makt, sa Dozthor Zurlent, talsmann for den venezuelanske regjeringen i et møte med NOPEF i Stavanger.

Zurlent sa det er flere indikasjoner på at sterke motkrefter nå planlegger et mer omfattende anslag mot Chavez og hans styre.

Krevde attentat
Politikeren og predikanten Pat Robertson har stått åpent fram og forlangt at Chávez skal drepes. Chávez selv mener grunnen er USAs avhengighet av venezuelansk olje.

– Hvis USA prøver å angripe Venezuela gjennom en direkte invasjon, kan de glemme oljen, sa presidenten i følge Dagbladet, i en to timer lang pressekonferanse i Paris som ble sendt på direkten på venezuelansk TV.

– Hver dag sender vi 1,5 millioner oljefat til USA, og vi har åtte oljeraffinerier og 14 000 bensinstasjoner der.

En amerikansk invasjon blir dyr for amerikanerne. Prisen på råolje kan stige til mer enn det dobbelte av dagens pris på 60 dollar fatet.

– Det er grunnen til at Pat Robertson, president Bushs åndelige veileder, ønsker meg drept, sier Chávez, i følge Dagbladet. – Et attentat blir mye billigere enn en invasjon.

Amerikanerne tilbakeviser
Den amerikanske regjeringen benekter at det planlegges noen invasjon.

– USA er villig til å samarbeide med hvilken som helst regjering i regionen, sier Sean McCormack, talsmann for USAs regjering, til CNN. – Men vi har problemer med land som ikke styrer etter demokratiske prinsipper, sa talsmannen.

Amerikanske selskaper har økt sin innflytelse i Venezuelas nærings- og samfunnsliv; det vekker oppsikt at tropper fra ulike latinamerikanske land driver militær trening under amerikansk ledelse i nabolandet Panama – og det spekuleres i at valgfusk skal kunne ødelegge forestående valg.

Forrige artikkelNy rådgiver for olje- og energiministeren
Neste artikkelVil beskytte lønnsomme arbeidsplasser

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR