(ONS2010) Sandvik Riser Technologys ClikLoc-teknologi for sammenkobling av stigerør har hatt en lang reise til markedet. Nå har derimot BP bestilt åtte stykker til Skarv, og veien til stive stigerør er nå enda kortere.

FøRSTE På SEKS åR: ClikLok har vært i konstant utvikling
siden 2004. Nå skal BP bruke dem på Skarv
(Foto; MAGNUS BIRKENES)

– Dette er den første kontrakten siden 2004, og det er selvsagt et stort gjennombrudd for oss. ClikLoc har vært i konstant utvikling siden Sandvik overtok Gram, som først utviklet teknologien, i 2003. Teknologien ble kvalifisert rundt juletider, og nå flagger vi den kraftig i markedet, forteller Bjørn Angeltveit, administrerende direktør i Sandvik Riser Technology, til Oilinfo på ONS.

ClikLoc er en ny type kobling for stigerør. Konseptet er uten bevegelige deler, og er designet slik at man kan gjøre koblingen for hand, uten bruk av hammer og tang. Det har en mye kortere make and break-tid, altså tiden det tar å gjøre koblingen, enn konvensjonelle løsninger. økt sikkerhet og betydelig tidsbesparelser har vært driverne for utviklingen.

– Utstyret skal leveres i oktober. Det blir hektisk, men vi skal få det til. Ingeniørarbeidet utføres i Norge, mens selve produksjonen blir gjort i Sverige. Vi har valgt å produsere ClikLoc i super duplex-materialer; sterkt, lett og vedlikeholdsfritt. Det er testet på 15.000 psi, og tåler en trøkk, sier Angeltveit fornøyd.

Subsea neste
BPs bestilling av åtte ClikLoc-systemer skal installeres på selskapets Skarv-felt i Norskehavet, og verdien er på rundt ti millioner kroner. Angeltveit presiserer at det ikke er kroneverdien på kontrakten som er det viktigste, men det strategiske aspektet:

– Denne nye kontrakten dekker installasjoner av enheter topside på Skarv. Vi drivber nå intens utvikling av en subseamodell, og når den er klar, vil markedet være enormt på verdensbasis. Det vi nå leverer til BP, er første steg mot stive stigerør for brønnintervensjon. Vi har blant annet Marathon og Statoil med på utviklingen av subseavarianten, og BP er også interessert, forteller Angeltveit til Oilinfo.

Angeltveit sier at subseavarianten vil være klar og kvalifisert i løpet av 2011, og tanken er også å kunne overføre det enkle, men effektive systemet til andre applikasjoner.

– I september skal vi presentere dette i Rio de Janeiro. Brasil er et drømmemarked for dette, smiler Angeltveit.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR