Statoil har kjøpt Concedos fem prosents andel i Gygrid-funnet som nå skal bygges ut. Dette er første gang Concedo får bekreftet sin forretningsmodell.

I PL348: Gygrid ligger vest for Draugen. (Ill.: OD)

Gygrid-funnet ble gjort i juni 2009, i letebrønnen 6407/8-5 S i PL 348. Ifølge Oljedirektoratet ble det da påvist mellom tre og fem millioner Sm3 utvinnbar olje, tilsvarende mellom 19 millioner og 31 millioner fat, og disse ressursene skal nå bygges ut som en satellitt til Draugen eller Njord. Planlagt produksjonsstart er i 2012 eller 2013.

Klikk her for å lese mer om utbyggingen her.

– Beviser strategi
– Salget i tråd med vår forretningsmodell, som er at vi vil påvise verdier ved leting, og så selge funnene før utbygging. Det er gjort to funn i denne lisensen, Galtvort og Gygrid, og vi er glade for at vi har kommet i havn med et salg, sier Geir Lunde, daglig leder i Concedo, til Petro.no. Han legger til at dette er første gang selskapet har fått bekreftet sin forretningsmodell.

Verken Statoil eller Concedo ønsker å kommentere prisen for andelen, men Statoil sier transaksjonen gir mening rent økonomisk.

– Vårt rasjonale er at dette er et av prosjektene vi har høyt fokus på, og vi har et godt fotfeste i området. Det å øke vår andel fra 30 til 35 prosent er en fornuftig ressursbruk for oss. Som operatør er det ønskelig å ha en andel over 30 prosent, og om vi sitter med 30 eller 35 vil ikke det øke kostnadene på administrasjonen, sier Janicke Allers, kommunikasjonssjef i Statoil.

– Griper muligheter
I tillegg til Statoil har GDF Suez en andel på 20 prosent, E.ON Ruhrgas og Noreco har hver sin andel på 17,5 prosent, Petoro har en andel på 7,5 prosent og VNG har en andel på 2,5 prosent.

– Arbeider dere aktivt for å kjøpe en større andel av lisensen fra andre lisenspartnere?

– Vi vil aldri gå ut og snakke om sånt i forkant. Vi følger med i markedet og vil alltid være interessant i ulike muligheter, men det vil vi vurdere fra gang til gang, sier Allers.

Concedo fortsetter på sin side strategien om å lete, ikke utvikle, og skal være med på to vedtatte letebrønner fremover.

– Vi har en andel på 10 prosent i Wintershalls planlagte boring på Maria-prospektet i PL 475 BS, som skal starte opp i mai. I tillegg er vi med på den planlagte boringen på Ronaldo-prospektet i PL 434 like ved Heidrun. Også det er operert av Wintershall, og der skal det bores i første kvartal neste år, sier Lunde.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR