Demokratene lyktes onsdag i å blokkere regjeringens plan om å tillate oljeboring i et vernet villmarksområde i Alaska.

NTB

Det enorme viltreservatet Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) langs nordkysten av Alaska er på størrelse med delstaten South Carolina og kan inneholde så mye som 10 milliarder fat olje. Striden om ANWR har vart i flere tiår; tilhengerne av oljeleting sier de ikke vil gi opp, men miljøbevegelsen jubler.

Forslaget om å tillate oljeboring var hektet på forsvarsbudsjettet av Alaskas republikanske senator Ted Stevens som har gjort kampen for oljeboring til sin fanesak.

Filibuster
For å blokkere for tillatelsen innledet det store flertallet av demokratene og noen få miljøorienterte republikanere en såkalt filibuster, det vil si en evigvarende debatt som hindrer at forslaget kommer til avstemning.

Selv om republikanerne har et flertall på 55 mot 44 i Senatet, greide de ikke å oppnå de 60 stemmene som trengs for å avbryte debatten og gå til avstemning.

-Modig å stå imot
– Det tok mye mot å stå opp for ANWR, sa Joseph Lieberman, en av demokratene som kjemper mot oljeboringen. De som stemte mot å avbryte debatten, stiller seg åpne for kritikk for å ha stanset hele forsvarsbudsjettet, inkludert lønnsutbetaling til soldatene i Irak og hjelp til ofrene etter orkanen Katrina.

– I dag har Senatet gitt oljeindustrien og senator Stevens den kullklumpen de fortjener, sa Carl Pope fra miljøorganisasjonen Sierra Club. De hevder at den samme mengden olje som kan utvinnes i Alaska, kan spares ved å innføre strengere krav til drivstofforbruk på nye biler.
Det hvite hus, som ser på oljeutvinning i Alaska som avgjørende for USAs oljeforsyninger og for å gjøre USA mindre avhengig av olje fra Midtøsten, lovte å fortsette kampen.

Penger til Irak-krigen
Etter avstemningen stoppet virksomheten i Senatet helt opp i flere timer mens senatorer fra begge partier drøftet hvordan de kan få forsvarsbudsjettet vedtatt slik at finansieringen av Irak-krigen kan gå sin gang.

Flere republikanske senatorer sier det nå er helt nødvendig å fjerne forslaget om ANWR fra budsjettforslaget, men Stevens, som har kjempet for oljeboringen siden 80-tallet, insisterer på at han ikke vil gå med på det.

Viltreservatet ANWR er bare tilgjengelig med fly eller båt. Om sommeren holder caribou-reinsdyr og trekkfugler til der, og om vinteren isbjørn. For USAs miljøbevegelse er motstand mot boring i reservatet en kampsak.

Dersom boringen blir tillatt, ville delstatsmyndighetene i Alaska og den føderale regjeringen i Washington dele på 10 milliarder dollar som oljeselskapene er villig til å betale for borerettighetene. Trolig vil oljereservene i reservatet gi en million fat olje per dag.

Forrige artikkelDemokrater håper å stanse oljeboring i Alaska
Neste artikkelNy storkontrakt til Fosen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR