Demokratene sa tirsdag at de nesten har nok stemmer til å fjerne et forslag om å tillate oljeboring i et viltreservat i Alaska.

NTB

Republikanerne er enig i at det blir små marginer ved avstemningen, og visepresident Dick Cheney avbrøt en reise i Asia for å være hjemme i tilfelle resultatet avhenger av hans stemme.

Konkret ønsker demokratene å fjerne et tillegg som tillater boringen, fra et militært bevilgningsforslag. Hele forslaget er allerede vedtatt i Representantenes hus.

Det er 55 republikanere, 45 demokrater og én uavhengig i Senatet, og demokratene mener de har fått med seg fem-seks republikanere for å stanse oljeboringen.

Viltreservatet som er på størrelse med delstaten South Carolina, er bare tilgjengelig med fly eller båt. Om sommeren holder caribou-reinsdyr og trekkfugler til der, og om vinteren isbjørn.

Den fremste talsmannen for oljeboring er senator Ted Stevens fra Alaska, og regjeringen til president George W. Bush er svært ivrig etter å få tilgang på oljereservene i viltreservatet, som beregnes til 1 million fat om dagen.

Dersom boringen blir tillatt, ville delstatsmyndighetene i Alaska og regjeringen i Washington dele på 10 milliarder dollar som oljeselskapene er villig til å betale for borerettighetene.

Forrige artikkelSnublestart for rødgrønn regjering
Neste artikkelFrigstad sliter med finansieringen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR