Den norske maritime næringen har gode forutsetninger for videre vekst, slo daglig leder for Maritimt Forum Nordvest, Arnfinn Ingjerd, fast under årets Offshore Strategikonferanse i Stavanger.

TROR På MARITIM INTERNASJONALISERING:
Arnfinn Ingjerd. (Foto: BJøRN TORE BJøRSVIK)

Den petromaritime næringen er Norges største kunnskapsbaserte næring, og 87 prosent av verftsnæringen er olje- og gassrelatert.

– Vi er olje- og gassnærings viktigste verktøy, sa Ingjerd fornøyd fra talerstolen.

Temaet for foredraget var om hvorvidt det fortsatt er mulighet for å vokse internasjonalt med base i Norge. For sin del av bransjen var Ingjerd utelukkende positive:

– Jeg talte 20 punkter for ja på dette spørsmålet, sa Ingjerd.

Punktene inkluderte blant annet nye markeder på dypt vann og ultradypt vann, et fornyet sikkerhetsfokus etter ulykken i Mexicogulfen, det faktum at de beste (i denne sammenheng norske rederier) får oppdrag først, at det er en høy inngangsbarriere for nye aktører (les: kineserne), at høyteknologi går fremfor tonnasje for de fleste oppdragsgivere, at internasjonal kapital investerer i Norge, noe som fører til flere arbeidsplasser (Rolls Royce er et godt eksempel).

Andre punkter inkluderer at det er vanskelig å flytte klyngekompetanse, at vi har nærhet til utfordrende havområder, at det høye norske kostnadsnivået fremmer innovasjon, at regelverket for innovasjon er strengt, og at den norske bedriftskulturen er unik.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR