Den russiske Dumaen har gitt full tilslutning til et lovforslag som gir Gazprom monopol på eksport av gass.

Alex Khrol, Moskva

Lovforslaget om å gi Gazprom kontroll over gass-eksporten fra Russland fikk full tilslutning av Dumaen.

Dette til tross for at EU har oppfordret Russland om å åpne gassmarkedet for å fremme konkurranse og oppnå en mulig reduksjon av prisene, og at russerne på sin side har lovet en gradvis liberalisering av markedet.

Lovforslaget fastslår at gass må anses å være av strategisk betydning. For å beskytte nasjonale interesser bør derfor gassen kun bli eksportert av Gazprom eller datterselskapet Gazexport.

Forslaget om å gi 100% kontroll omfatter ikke bare eksport av gass, men også LNG (Liquefied Natural Gas). Dersom lovforslaget blir endelig vedtatt vil Gazprom dermed også få monopol på alle offshore LNG-prosjekter.

Inititivtakerne til lovforslaget sa at forslaget var avgjørende for at Russland skal kunne unngå å ratifisere Energiavtalen som kan tvinge landet til å åpne gassmarkedet for konkurranse.
Det er ventet at Russland vil slutte seg til verdens handelsorganisasjon WTO før året er omme.

– Eksportreguleringer gjennom en eneoperatør vil sikre effektiviteten av eksporten for Russland og for gassprodusentene, sa leder for Dumaens energikomite Valery Yazev til russiske medier.

Den nødvendige andre og tredje behandling av lovforslaget er planlagt til 28. juni. Lovforslaget kan da bli endelig vedtatt dersom Føderasjonsrådet godkjenner forslaget og sender det til president Vladimir Putin for signering.

Dumaens initiativ kom etter at president Putin har sagt at staten burde gjenvinne kontroll over den strategiske energi-industrien.

Kreml har imidlertid avvist å kommentere lovforslaget.

Forrige artikkelGigantisk fusjon mellom Siemens og Nokia
Neste artikkelArbeidere i norsk seismikkselskap bortført i Nigeria

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR