Bakgrunnsartikkel av Glenn Stangeland, redaktør i Petro.no

Oljeprisfallet og etterdønningene av kostnadsgaloppen pre 2014 er i ferd med å forandre aktørbildet på norsk sokkel for alltid.

Mens regelen i leverandørindustrien er at de store fiskene spiser de små, så har vi sett motsatt utvikling blant oljeselskapene i Norge.

Det norske og Kjell Inge Røkke har slukt både Marathon og BP, Point Resources overtar ExxonMobils norske virksomhet og privatfinansierte Neptune kjøper Engie.

Det betyr at fire av de største operatørene i praksis har sagt adjø til norsk sokkel.

Mindre og offensive selskaper kommer til, men det kan likevel være problematisk at de store ikke finner Norge attraktiv.

Videreutviklingen av sokkelen nordover vil kreve oljeselskaper med robust finansiering og langsiktige eiere som er villige til å håndtere risikoen med nye utbygginger i ukjent territorium.

Noen må våge å ta bære denne kosten dersom industrien skal utvikle seg videre.

Når Total nå kjøper Maersk Oil, så får det også konsekvenser her hjemme.

Ordlyden i børsmeldingen etter kjøpet har skapt spekulasjoner om Total vil bygge ned sin norske virksomhet og flytte administrasjon og drift til Danmark. Ikke unaturlig, når man leser følgende:

«Total vil beholde Maersk Oil sin sterke posisjon i Nordsjøen, men solide baser i København og Esbjerg og med Danmark som driftssenter for Total S.A. sine kombinerte aktiviteter i Danmark, Norge og Nederland».

At sammenslåingen av de to selskapene vil få konsekvenser for de norske ansatte, er uungåelig.

Likevel så synes de store linjene i avtalen å gavne norsk sokkel som helhet. Hovedsakelig fordi man har fått en internasjonal gigant inn som medeier i Johan Sverdrup-feltet.

Og det er ingen tvil om at dette var blant de viktigste eiendelene i Maersk-porteføljen. Parallelt bygger Total opp en større driftsorganisasjon i Norge for nok en gang å innta operatørrollen når Martin Linge kommer i drift.

Total har i tillegg utbyggingsplaner for Garantiana-funnet og er allerede til stede i Barentshavet gjennom eierskap i Snøhvit.

Summen av dette signaliserer et selskap med store ambisjoner på norsk sokkel og en internasjonal gigant som melder seg på samtidig som flere av de andre store melder seg av.

Det skal vi være glade for.

[annonse]

Mer om Totals planer og det nye aktørbildet på norsk sokkel får du på Operatørkonferansen i Stavanger 15. og 16. november.

Se program og meld deg på her!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR