BP Norge ga fra seg rattet til Aker BP, og petro.no skrev i forrige uke at ExxonMobil forhandler om salg av sine opererte eiendeler på norsk sokkel.

Shell har også et omfattende salgsprogram gående globalt, noe som kan føre til at de norske eiendelene kommer i spill.

Hvem skal ta den store risikoen?
Mindre og offensive selskaper kommer til, men det er likevel problematisk at «the majors» ikke finner norsk sokkel attraktiv.

Daniel Rennemo, partner og leder for olje- og gasstransaksjoner i PWC, forklarer:

– Når de internasjonale gigantene vil ut samtidig som videreutviklingen av Barentshavet krever store selskaper med robust finansiering og systemer til å håndtere risikoen med nye utbygginger i frontierområder, så byr det på nye utfordringer, sier Rennemo.

– Hvem skal stå for videreutviklingen av norsk sokkel? Er det utelukkende de «norske» selskapene, som Statoil, Aker BP og Lundin, som skal lede an? Er det større selskaper finansiert av private investeringsselskaper, som Dea Norge? Noen må våge å ta risiko, ellers ender man fort med en sektor med mange selskaper som primært jakter på mindre funn nær eksisterende infrastruktur, og ingen som jakter på elefantene. 

Chevron og ConocoPhillips med på Korpfjell
Da nytt leteareal i det tidligere omstridte delelinjeområdet ble tildelt i den 23. konsesjonsrunden i fjor, hadde de internasjonale gigantene en mulighet til å vise ambisjoner i et frontier-område på norsk sokkel.

Shell valgte å trekke sin søknad, mens ExxonMobil og Total glimret med sitt fravær. De eneste major-ene som ville være med var ConocoPhillips og Chevron. Disse ble belønnet med andeler i den mye omtalte Korpfjell-lisensen, der eierne skal bore en letebrønn allerede i år.

Hva med fjerningskostnaden?
En ny sammensetning av selskaper på sokkelen, reiser også en annen problemstilling. Hva skjer med betalingsforpliktelsene knyttet til fjerning og gjenvinning?

– Garantier fra robuste morselskaper er en viktig sikkerhet for at disse kostnadene blir dekket. Kanskje må man nå se på andre typer garantier for å sikre at alle tar sin del av sluttregningen, sier Rennemo.

Disse vil også selge
I tillegg til selskapene som allerede er nevnt, er Engie og Dong begge interessert i å avhende hele olje- og gassvirksomhetene sine. Og nå er også Origo kommet for salg.

Kilde: PWC - E&P transactions on the NCS.
Kilde: PWC – E&P transactions on the NCS.
Forrige artikkelStatoil legger ned gasskraftverket på Mongstad
Neste artikkelAGR vinner Maria-oppdrag

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR