Oljeanalytiker Jarand Rystad mener oljeselskapene må inngå nye kontrakter før nyttår dersom de fullt ut skal få utnyttet de lave prisene leverandørene nå opererer med.

– 40.000 jobber er kuttet og hele industrien er nedskalert til å ta bare den aktiviteten vi har i dag. Vi tror at prisnivået for inngåtte kontrakter vil være på sitt laveste i 2017 og stige fra 2018 og utover. Vi ser samme utvikling i skiferolje globalt, og der har prisene allerede begynt å stige, sier Rystad til petro.no.

– Hvis oljeselskapene deler dine vurderinger, så kan vi vel vente oss et kontraktsrush innen utgangen av året?
– Det kan plutselig bli konkurranse om kapasiteten. Nå sitter alle på gjerdet, og når de første hopper ned, så vil mange følge etter. Samtidig spår vi et oljeprisfall i høst. Det kan bidra til å dempe en ny opptur, sier Rystad.

Analytikeren understreker at timingen vil være forskjellig for ulike segmenter i industrien.

– Innen seismikk, engineering og vedlikehold ser vi allerede at det har begynt å bli rift om ressursene. Mens rigg, subsea og riggutstyr, som kommer senere i syklusen, fortsatt må vente på at etterspørselen skal øke. De investeringsavgjørelsene som tas i 2018 vil først skape aktivitet for disse aktørene i 2020-2021.

Les også: Over 10 utbyggingsplaner i år? Du tror det ikke før du ser listen.

Forrige artikkelOMV varsler Wisting-PUD i 2020
Neste artikkelKrisen har sendt Archer Oiltools ut i verden

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR