I et klagebrev hevder oljeselskapet Det norske at det har rett på en eierandel som er 0,66 prosentpoeng større enn det selskapet allerede er tildelt, skriver NTB.

I klagebrevet til Olje- og energidepartementet viser Det norske til en tabell over såkalte iboende egenskaper i ulike deler av feltet. Indirekte gjør selskapet krav på 12,2333 prosent av feltet, 0,66 prosentpoeng mer enn det det ble tildelt av departementet 1. juli, skriver Dagens Næringsliv.

Det norske: – Det er den posisjonen vi står for

– Vi bekrefter tallene som står der. Det er den posisjonen vi står for i forbindelse med Olje- og energidepartementets ankebehandling, og det er dette vi mener Kongen i statsråd må lande på dersom han omgjør vedtaket, sier kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske til avisen.

Krangelen om eierfordelingen i gigantfeltet har pågått i et års tid og skyldes at feltet dekker tre utvinningslisenser med ulike eierskap, skriver avisen. I henhold til Petroleumsloven er lisensene slått sammen til én og utbyggingen samordnet.

– Vi må bruke tid på å sette oss inn i vedtaket. I ytterste konsekvens kan det bli aktuelt å trekke staten inn for retten, sa Brøske til NTB da eierfordelingen ble kjent for en snau måned siden.

Ifølge Olje- og energidepartementets vedtak, datert 1. juli 2015, har operatøren Statoil en Johan Sverdrup-eierandel på 40,0267 prosent, Lundin på 22,6 prosent, Petoro på 17,36 prosent, Det norske på 11,5733 prosent og Maersk Oil på 8,44 prosent.

Forventede utvinnbare ressurser: 1,4 milliarder fat oljeekvivalenter

Forventede utvinnbare ressurser fra Johan Sverdrup-feltet er på mellom 1,4 og 2,4 milliarder fat oljeekvivalenter. Investeringskostnadene for første fase av feltutbyggingen er beregnet til i størrelsesorden NOK 117 milliarder (2015 kroner). Ifølge Statoil er ambisjonen en utvinningsgrad på 70 prosent for Johan Sverdrup.

Feltet vil bli utviklet gjennom flere faser, hvor første fase inkluderer etableringen av feltsenteret, bestående av fire plattformer: En utstyr- og boligplattform, en prosessplattform, en boreplattform og en stigerørsplattform. Under vann består første fase av tre havbunnsbrønnrammer for vanninjeksjon.

Johan Sverdrup-feltet er et stort oljefunn i utvinningstillatelsene PL265, PL501 og PL502 på Utsirahøyden på norsk kontinental sokkel. Feltet ligger 140 km vest for Stavanger.

Johan Sverdrup-feltet

Forrige artikkelStatoil borer på Gina Krog-feltet
Neste artikkelStatoil fant gass på Julius

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR