Det norske, med konsernsjef Erik Haugane i spissen, har i lengre tider uttrykt misnøye med Statoils tilsynelatende fortrinn på attraktive blokker på norsk sokkel. Nå sikter selskapet mot nye muligheter i Barentshavet.

KLAR FOR FøRSTEDIVISJON: Det norske og Erik Haugane
ønsker seg operatørstatus i Barentshavet
(Foto: ALf Inge Molde)

Erik Haugane har ved flere anledninger de senere år uttrykt sin store misnøye med det tilsynelatende faktum at Olje- og energidepartementet ser ut til å favorisere Statoil ved tildelinger av nye blokker og lisenser på norsk sokkel. Nå ligger det derimot an til at ny lisensrunde, som skal dekke de nylig åpnede områdene i det østlige Barentshavet, er like rundt hjørnet.

Der håper Det norske-sjefen på bedre tider, melder Upstream Online.

Norge er for tiden i ferd med å gjennomføre seismiske undersøkelser som en del av en omfattende konsekvensutredning i det tidligere omstridte området på grensen til Russland, og olje- og energiminister Ola Borten-Moe har antydet at en lisensrunde kan være på trappene så tidlig som i 2013.

Nye jaktmarker
Det ønsker Det norske å være med på.

– Vi kjøper nå seismiske data for dette området, og har en langsiktig strategi. Vi er allerede posisjonert i nord med et kontor i Harstad, dedikert til aktiviteter i Barentshavet. Vi kommer til å søke om lisenser, og akter på sikt å bli operatør i Barentshavet, sier Haugane til Upstream.

Haugane mener regjeringens nylig utgitt Petroleumsmelding understøtter en videre satsing i nord, og at Statoils tilstedeværelse i den nordlige delen av landet bare vil være en ekstra pådrivende faktor for dette. Regjeringen har også gått ut og uttrykt ønske om en større flora av aktive operatører på sokkelen.

Det norske har fått gode forutsetninger for fremtiden den siste tiden, ikke minst ved å være deleiere i gigantfunnet Aldous-Avaldsnes.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR