Olje- og energiministeren har ti navn å velge mellom når han skal peke ut den nye lederen for Oljedirektoratet. Men kan det bli andre enn Bente Nyland?,
Av Øyvind Midttun

Direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet er en av ti som vil
bli Oljedirektør (Foto: Øyvind Midttun)

I høst skal Olje- og energidepartementet peke ut ny oljedirektør.

Hodejegerne som hjelper OED med å fange den nye OD-lederen beskriver stillingen slik:

Søkere bør ha høyere utdanning og bred ledererfaring fra offentlig og/eller privat virksomhet. Vi søker en synlig og samlende leder med stor samfunnsforståelse, god kjennskap til petroleumssektoren og ledererfaring på høyt nivå. Den ideelle kandidaten fremstår som en fremtidsorientert leder med evne til å fange opp og balansere faglige vurderinger og politiske signaler.

Nyland og Nordgård
Blant de ti som nå kjemper om jobben er det er få kjendiser, men mange dyktige fagfolk. Seks menn og fire kvinner.

De aller heteste kandidatene er kanskje Bente Nyland og Alfred Nordgård.

Nordgård (53) er teknologidirektør i Norske Shell og utdannet sivilingeniør i petroleumsprospektering fra Trondheim. Flere fine verv, blant annet i OLF og forskningsforumet OG21. Nordgård har faglig ballast og erfaring nok til å fylle vervet. Det er heller ikke dumt for direktoratet å rekruttere en person utenfra. Et friskt pust, rett og slett.

Nyland (49) er letedirektør i Oljedirektoratet og for tiden konstituert Oljedirektør. Hun er utdannet geolog. Fagsterk, strategisk, kjent og ankerkjent i næringen og i byråkratiet. Og etter hvert ganske flink i media.

Og etter 35 år og med bare menn på topp, vil det ikke skade Oljedirektoratet å få en kvinnelig sjef.

De interne
Men det er flere på lista. Hele fem nåværende og tidligere OD-direktører har søkt jobben. De vet godt hva de går til.

Bente Nyland er nevnt. I tillegg kommer direktørene Kjell Agnar Dragvik (49), Eva K. Halland (52) og Tormod Slåtsveen (45).

Oljedirektoratets tidligere ressursdirektør Rolf Wiborg (58) kunne vært en god kandidat. Han har lang erfaring fra bransjen. Da han begynte i OD i 1997 kom han fra jobben som nestkommanderende i oljeselskapet Phillips Petroleum.

Wiborg er visjonær og strategisk, men også frittalende og bastant. Dessverre for han ønsker OED å ha god kontroll over OD, og det er det ikke sikkert de får med Wiborg på toppen.

Fra Løvebakken
Politikerne er også med. Mest overraskende var kanskje søknaden fra SVs stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (51). Han sier søknaden er seriøst ment , at han har den erfaring og kunnskap som skal til. Men han kan like gjerne mistenkes for å søke oppmerksomhet, og når det kommer til stykket svinner nok håpet for den hyggelige raddisen fra Rogaland.

En annen politiker som har meldt seg på i kampen er tidligere stortingsrepresentant for Høyre Siri Meling (44). Hun arbeider i dag som regiondirektør i Fiskeridirektoratet. I likhet med Langeland har også hun erfaring fra stortingets energi- og miljøkomité.

Og til slutt har også jurist Elisabeth B. Soleim (39) og Rasit Barut (36) søkt.

Langtidsjobb
Oljedirektørene er slitesterke. Direktoratets første direktør, Fredrik Hagemann, satt 25 år i sjefsstolen. Hans avløser, Gunnar Berge, ble sittende i over ti år, før han trakk seg fra stillingen i sommer for å aksle trøya som styreleder i det statlige oljeselskapet Petoro.

Åremålet er på seks år, med mulighet for seks år til. Oljedirektøren får lønn etter avtale, nok til smør på brødet, men uansett langt lavere enn tilsvarende stillinger i privat næringsliv.

Forrige artikkelOD vil redusere fakling i Nigeria
Neste artikkelStatoil kjøper Jet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR