Det norske, Statoil og Bayerngas Norge har sendt inn program for konsekvensutredning av funnene Draupne, Hanz og West Cable. Den første oljen fra Draupne kan produseres i 2015.

– Programmet for konsekvensutredning er nå sendt til en rekke ulike høringsinstanser. Utbyggingen av Draupne er viktig i utviklingen av Det norske som operatør. Draupne vil føre selskapet nærmere målet om en tidobling av produksjonen i løpet av fem år, skriver Det norske i en pressemelding.

Draupne er sammen med de mindre funnene Hanz og West Cable et av de store funnene på norsk sokkel de siste ti årene, skriver selskapet videre. Det norske er operatør for de tre funnene, som er påvist i PL 001B, PL 028B og PL 242 i Nordsjøen. De tre adskilte petroleumsforekomstene ligger alle i formasjonen som kalles sørlige Viking-Graben.

Partnerskapet er det samme i alle lisensene. Det norske er operatør med 35 prosents andel. Statoil har 50 prosent og Bayerngas Norge eier de siste 15 prosentene.

Draupne ble påvist av Det norske i 2008, og i 2010 ble funnet produksjonstestet i en ny brønn. Basert på testen har selskapet beregnet at produksjonsbrønner på feltet vil kunne gi en snittproduksjon på rundt 12.000 fat per dag per brønn. Oljen var av lett og god kvalitet. I mai samme år ble det boret ytterligere ett sidesteg for å kunne bestemme størrelsen på funnet. Brønnen viste at kolonnen strekker seg dypere enn først antatt. Det norske vet nå at olje- og gasskolonnen er rundt 150 meter. Av dette er rundt 90 meter gass.

Hanz og West Cable ble påvist i henholdsvis 1997 og 2004. Draupnefunnet har bidratt til at det er økonomisk fornuftig å utvikle også disse funnene.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR