Egersund Group er tildelt prisen Årets bedrift i Stavanger-regionen.

Styreleder Hans Kristian Mong fikk overrakt den prestisjetunge prisen fra Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, under en festmiddag i Rosenkildehuset onsdag kveld.

Handelsbanken og Næringsforeningen tildeler i år prisen for 29. gang. Konkurransen har vært beintøff, og en jury bestående av Steinar Aasland (MRC Global Norway AS og styreleder i Næringsforeningen, leder), Ole Henry Slette (Handelsbanken), Tone Grindland (Stavanger kommune), Harald Mjølne, Sandnes Garn AS (fjorårets vinner), John Stangeland, NorSea Group AS (vinner 2013) og Harald Minge, Næringsforeningen, har gjort en grundig vurdering av 52 kandidater.

– Årets vinner er en innovativ, tradisjonsrik og lokalt eid bedrift som er høyt respektert i bransjen og lokalsamfunnet. Det er en stor glede for meg å dele ut prisen for «Årets bedrift» 2015, sa Sagen Helgø, i forbindelse med prisoverrekkelsen.

– Det blir delt ut mange attraktive næringslivspriser i regionen, men jeg tror ingen blir fornærmet hvis jeg påstår at det å oppnå tittelen «Årets bedrift» henger ekstra høyt, sa hun.

Hans Kristian Mong, styreleder i Egersund Group. Foto: Arkiv
Hans Kristian Mong, styreleder i Egersund Group. Foto: Arkiv

Juryens begrunnelse:

«Det hele startet for over 60 år siden med utvikling av trål som fangstmetode. I dag har konsernet virksomhet i ni land.

En kombinasjon av lokalt eierskap, en patriotisk ledelsesfilosofi, kontinuerlig produktutvikling og sterkt kundefokus har ført til en lang rekke tilfeller av «verdens største» og «verdens første.»

En bevisst filosofi for rekruttering, der lokal ungdom får opplæring i bedriften og livslange faglige utfordringer, gjør at selgere og ledere har solid kunnskap om hva de holder på med. Dette er en helt klar filosofi hos selskapets leder som er en visjonær innen norsk havbruksnæring.

I alle år har bedriften laget og reparert tråler for ulike fiskeslag. I dag lager de også notlin for laksemerder i oppdrettsanlegg, og de er nå i ferd med å utvikle en ny tube-versjon for å få fjerne lakselus. Selskapet har nylig besluttet å doble produksjonen av notlin i hjembyen her i Rogaland. Dette innebærer en investering på 30 millioner kroner som altså gjøres hjemme, og ikke i utlandet.

I sommer satt bedriften verdensrekord når det gjelder oppsamling av oljesøl: En ny metode basert på trål-teknologi overført til olje ble testet ut av NOFO og ga et resultat på 96 % oppsamlet olje. Meget lovende, viktig for bedriften og viktig for landet!

Les mer: Presterte under årets Olje På Vann-øvelse

Videre har de utviklet et system for tauing av isfjell som kan true oljeinstallasjoner. De lager verdens største tråler, store nok til å ta med seg hele Vågen i Stavanger.

Årets vinner har også et betydelig eierskap i AkvaGroup på Bryne. Denne kombinasjonen har vist seg å være gull verdt for alle involverte, et eksempel på hvordan merverdi skapes ved kompetansedeling i felles regi der kapitalen brukes som et bevisst verktøy.

Årets vinner har 1200 ansatte og en sterk bedriftskultur. Mye av denne er oppsummert i deres etiske håndbok der det heter: «Jeg hører på hva du sier, men mest av alt på hva du gjør.»»

Forrige artikkel– Hovedansvaret for å utvikle nye løsninger ligger i næringen selv
Neste artikkelEtt regelverksbrudd for Oseberg

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR