Samsvarer med Iran-uttalelser om en produksjonsøkning på én million fat per dag (MMbd) innen kort tid. Det skriver U.S. Energy Information Administration (EIA) i sin siste «Today in Energy.»

I helgen ble det klart at sanksjonene mot Iran oppheves, noe som ble spådd til å føre til ytterligere oljeprisfall, etter at prisen på nordsjøoljen Brent tidligere i uken hadde falt til under USD 30 per fat.

Og oljeprisfall ble det. Natt til mandag 18. januar sank prisen for ett fat nordsjøolje til sitt laveste siden 2003, og ble en periode omsatt for under USD 28 per fat.

Les mer: Oljeprisen: Laveste siden 2003

Ifølge EIA vil sanksjonslettelsene føre til en økning i Irans oljeproduksjon og eksport. Irans råoljeproduksjon har vært relativt flat i løpet av de siste tre årene mens sanksjonene var på plass, med et snitt 2,8 millioner fat per dag (b/d) i 2015. Det representerer 9% av total produksjon av råolje fra Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).

I EIAs siste Short-Term Energy Outlook (STEO), er Irans årlige gjennomsnittlige råoljeproduksjon prognostisert til USD 3,1 millioner b/d i 2016 (10% av anslått total OPEC-produksjon), og nesten 3,6 millioner b/d i 2017.

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.)

(Illustrasjon: EIA)
(Illustrasjon: EIA)

3,7 millioner b/d ved utgangen av 2017

I samsvar med disse prognosene for gjennomsnittlig årsproduksjon, når Irans råoljeproduksjon 3,3 millioner b/d i slutten av 2016 og 3,7 millioner b/d ved utgangen av 2017. EIA estimerer et usikkerhetsspenn på +/- 250.000 b/d rundt disse anslagene, med faktiske utfall avhengig av Irans evne til å blant annet håndtere tekniske utfordringer og bringe nye oljefelt i produksjon.

Majoriteten av Irans spådde produksjonsvekst kommer fra landets allerede eksisterende råoljeproduksjonskapasitet som i dag er stengt, mens resten kommer fra nyutviklede felt. Iran har en rekke nye oljefelt som iranske og kinesiske selskaper har vært med på å utvikle i løpet av de siste årene, og som har potensiale til å legge til 100.000 b/d til 200.000 b/d til råolje produksjonskapasiteten innen 2017. STEO-prognosen spår også at produksjonen synker på Irans modne oljefelt.

Ettersom Irans olje- og annet flytende drivstofforbruk er ventet å holde seg flatt i løpet av de neste to årene, vil råolje og annen flytende brensel fra produksjonsøkningen trolig bli solgt i eksportmarkedene, ifølge EIA. I hvilket tempo Iran vil trappe opp sin eksport nå når sanksjonene er blitt opphevet er usikkert ifølge EIA, men Irans OPEC-utsending Mehdi Asali sa lørdag at landet ikke har planer om å moderere produksjonsplanene når sanksjonene oppheves.

– Oljeproduksjonen vil først øke med 500.000 fat per dag idet sanksjonene heves og ytterligere 500.000 kort tid etterpå, sa Asali lørdag. Uttalelsen kom få timer før atomavtalen mellom Iran og seks stormakter offisielt ble iverksatt.

Les mer: Iran-avtale kan føre til ytterligere oljeprisfall

Iran har en betydelig mengde olje lagret offshore i tankskip (mellom 30 og 50 millioner fat), hvorav de fleste er kondensat og råolje lagret ved landanlegg. Innledende post-sanksjonsøkninger i iransk eksport vil mest sannsynlig komme fra lagring, mens produksjonsøkning vil oppstå etter noen av det lagrede er borte.

 

 

Forrige artikkelRegelverksbrudd innen arbeidsmiljøutvalg i ConocoPhillips
Neste artikkelTess-eiere går hver sin vei

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR