Selv om NATO vinner slagene, kan krigen i Afghanistan likevel tapes. Og det kan NATO takke seg selv for, sier en britisk ekspertgruppe.

NTB

Vennene som Vesten vant i oppgjøret med Taliban for fem år siden, er blitt fiender, sier tenketanken Senlis Council som la fram to rapporter på en konferanse i London onsdag.
Gruppa arbeider med utenrikspolitikk og utvikling, og er for tiden særlig opptatt av Afghanistan, der den har kontor og feltarbeidere.

– Vendepunkt
– Konflikten er ved et vendepunkt. Våre mange møter og samtaler i Sør-Afghanistan forteller at afghanerne venter en avgjørende storoffensiv fra Taliban i løpet av våren. Alle som har råd til det, har forlatt de mest spente områdene. Taliban kan true de store byene Kandahar og Lashkar Gah, sier Senlis’ direktør Norine MacDonald, som selv har vært i Afghanistan på lange feltopphold, ifølge Klassekampen.

Hun sier at de som blir igjen, lever i frykt og dyp fattigdom og derfor lett kan rekrutteres av Taliban. Afghanerne i sør føler seg forlatt av det internasjonale samfunn, og føler ikke at krigen føres for deres skyld.

Rundt 4.000 sivile ble drept i Afghanistan i løpet av 2006, og mange flere ble såret. Men det fins likevel små muligheter for å få adekvat behandling, noe som også bidrar til mistenksomheten mot Vesten.

– Verre
MacDonald, som selv er fra Canada, mener likevel det ville være galt å trekke seg ut av Afghanistan, fordi situasjonen dermed ville bli enda verre.

Hun mener problemet ikke er at de militære ikke gjør en god jobb, men mangelen på en politisk strategi som kan vise afghanerne at de militære bidrar til et bedre liv for dem.

Hun nevner tre eksempler som viser hvorfor mistenksomheten mot Vesten er så stor: at matforsyninger til afghanere i flyktningleirer nylig ble innstilt for å få folk til å dra hjem, at helsestellet er i en elendig forfatning mens militærbasene har helsetilbud på vestlig nivå, og at åkre med opiumsvalmuer blir rasert.

Alle disse tingene bidrar til større fattigdom og til at folk mister tilliten til regjeringen i Kabul og dermed drives inn i armene på Taliban.

Forrige artikkelAl-Qaida truer USAs oljeforsyning
Neste artikkelVenezuela skjerper sikkerheten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR