(OTC 2011) Teknologiutviklings-selskapet Techni reiser ikke bare hjem fra OTC med en prisutmerkelse i kofferten, men også genuin interesse for deres produkter fra verdensledende selskaper.

SNART I PILOTSETET: Techni er snart klare for lansering
av BAMSE. Det kan bli stort. Her er prosjektleder Petter
F. Schmedling og daglig leder Torun Degnes
(Foto: Magnus Birkenes)
SMART BAMSE: Techni har utviklet et nytt måleverktøy for
ringrom b, kalt BAMSE (Foto: Techni)

Houston: Techni AS fikk seg en ekstra runde med heder under utdelingen av årets Spotlight on New Technology Award under årets Offshore Technology Conference i Houston, Texas. Prisen fikk de for pumpeteknologien selskapet har utviklet i samarbeid med Ingeniør Per Gjerdrum (PG Pump Solutions)

Det var derimot ikke hovedfokuset til selskapet selv under årets OTC. Den største veggplassen var viet selskapets nye BAMSE-teknologi (B-Annulus Monitoring System); et unikt system for overvåkning av ringrom B i brønner. Innen utgangen av 2011 skal teknologien pilotinstalleres på en av Statoils installasjoner i Norskehavet, og går det som det skal, er mulighetene nærmest uendelige.

Fordelslisten
BAMSE baserer seg i stor grad på Technis ekspertise innen elektronikk og fokus på teknologi uten for mange bevegelige deler. Kort fortalt dreier det seg om en elektronisk sonde plassert inne i en SEM/SCM (Subsea Electronics Module/Subsea Control Module) i juletreet over subseabrønner, en kommunikasjonsdel montert på produksjonsrøret i ringrom A, og en måledel plassert i ringrom B.

Kommunikasjon og strøm blir overført gjennom veggen i foringsrøret via en form for induksjon (- Vi vil ikke si hvordan før patentet er godkjent, sier prosjektleder Petter Schmeldling til Oilinfo), og målinger av trykk og temperatur overføres fortløpende.

Dette kan forhindre uønskede hendelser, samt bidra til å oppdatere brønnstatus og eventuelle lekkasjer på en langt lettere måte.

Techni har allerede fått overveldende respons.

– For å si det slik, er Halliburton et av de mindre selskapene som har vist interesse for denne teknologien, sier prosjektleder Roy Dahl i Techni smilende.

Lang prosess
Arbeidet med BAMSE ble påbegynt i 2006, da Statoil gikk ut med ønske om teknologi i denne retningen.

– Vi var i konkurranse med mange andre, men allerede da hadde vi en teknologi som var nesten ferdigutviklet fra scratch. Mange av konkurrentene baserte seg på endringer i eksisterende teknologier, forklarer Schmedling til Oilinfo fra selskapets stand på OTC.

– Det vi trenger nå, er noen som kan hjelpe oss å ta dette videre ut i markedet så snart Statoilpiloten er godkjent. Alle subseabrønner er aktuelle kandidater, både produksjonsbrønner og injeksjonsbrønner, sier daglig leder i Techni, Torun Degnes.

Det gir store muligheter, noe som blir bekreftet sekunder senere, da Roy Dahl får besøk av enda en ny interessent:

– Her er enda en liten fisk som vil snakke med oss, sier Dahl smilende, og viser frem et ExxonMobil-visittkort.

Ikke alene
Det faktum at Statoil kom med en åpen forespørsel etter denne typen teknologi, gjorde at flere meldte seg på kappløpet. Deriblant nedihullsekspertene i Roxar, som har utviklet en lignende løsning, kalt Roxar Downhole Wireless PT Sensor for Ringrom B.

Vi skrev om Roxars teknologi i siste utgave av vårt anerkjente magasin PetroNews.

Klikk her for å lese saken.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR