(OTC, Houston) Aker Solutions var et av tre norske selskaper som stakk av med den prestisjetunge Spotlight on New Technology Award under årets OTC. Deres nye topdrive MH MDDM 1000 AC har stort potensiale.

STOLT VINNER: Arnt Aske i Aker Solutions viser frem den
velfortjente prisen (Foto; MAGNUS BIRKENES)

– Vi utviklet faktisk storebroren først, 1250-modellen; en topdrive designet for Transocean, og dype hull på dypt vann. De kom med en ny, kraftig maskin for sine boreskip i 2009, deres Discovery Class Drillships, som jobber i GoM, forklarer prosjektdirektør for produktutvikling i Aker Solutions, Arnt Aske, til Oilinfo.

– Denne nye, mindre 1000-modellen passer i de fleste derricker. Den er mer kompakt, er lett å retrofitte, og kan slik sett lett installeres på eksisterende rigger som ønsker å oppgradere sine boresystemer, legger han til.

Markedet for slike maskiner er stort, og den opprinnelige oppdragsgiveren, Transocean, har alene rundt 70 aktuelle rigger. Den første modellen er allerede på vei ut i markedet. MH MDDM 1000 skal produseres av Aker MH i Kristiansand, med unntak av girkassen, som settes sammen av Akers heleide datterselskap Aker Wirth i Tyskland.

– De har sagt rett ut at de ønsker å anskaffe seg flere av disse, sier en fornøyd prisvinner til Oilinfo.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR