Statoil og de andre rettighetshaverne har i dag bestemt seg for å ikke utvinne oljen i Snøhvit-feltet.,Av Øyvind Midttun

Beslutningen ble tatt på et møte i styringskomiteen for Snøhvit i dag, bekrefter informasjonssjef Sverre Kojedal i Statoil.

– Partnerskapet har besluttet å ikke gå videre med planene for utvinning av oljesonen, sier Kojedal til petro.no

Dagens nei er et endelig farvel til oljen. Gassproduksjonen fra Snøhvit startet sist uke, og når trykket i reservoaret nå begynner å synke vil oljen etter hvert bli umulig å produsere.

Beslutningen i styringskomiteen var enstemmig og begrunnelsen er for høye kostnader og for små reserver, forteller Kojedal.

Dødsstøtet var resultatet fra avgrensningsbrønnen som Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet presset Statoil og de andre rettighetshaverne til å bore i sommer. Ifølge Kojedal viste brønnen at oljeforekomsten var langt mindre enn tidligere antatt.

Statoil hadde på forhånd estimert oljesonen til om lag 15 millioner standard kubikkmeter utvinnbar olje. Brønnen viste en nedgang på 40 prosent i forhold til dette anslaget.

– Det var for lite olje til at det var lønnsomt å bygge ut. I tillegg kommer det høye kostnadsnivået og den komplekse utbyggingsløsningen et slikt prosjekt ville krevd, sier Kojedal.

Det var forventet at Statoil ville droppe planene, til tross for myndighetenes langvarige press om å gå videre med oljen. Nei-et markerer dermed også slutten på den årelange dragkampen mellom rettighetshaverne – som hele tiden har vært lunkne til oljeutvinning, og myndighetene – med Oljedirektoratet i spissen – som har ivret for at oljen må utvinnes.

Kommunikasjonsrådgiver Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet sier myndighetene både forstår og respekterer avgjørelsen som nå er tatt.

– Oljedirektoratet synes det er leit at det ikke var tilstrekkelig oljeressurser i Snøhvit til å forsvare en utbygging. Vi synes likevel at det var viktig at rettighetshaverne boret den ekstra avgrensningsbrønnen på funnet og dermed fikk et godt beslutningsgrunnlag, sier hun til petro.no.

Rettighetshavere i Snøhvit-feltet er Statoil (33,53%), Petoro (30,00%) Total E&P Norge (18,40%), Gaz de France (12,00%), Hess Norge (3,26%), RWE Dea (2,81%). Statoil er operatør for feltet.

Forrige artikkelNorsk gruveselskap i hardt vær
Neste artikkelRekordlav arbeidsledighet i Tyskland

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR