Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) er ikke i tvil om at regjeringen vil få godkjent sin støtte til CO2-renseanlegget på Mongstad.

NTB

– Vi har hatt knapp tidsfrist med å få denne avtalen på plass, og vi har tatt alle nødvendige forbehold i avtalen for at dette skal være i tråd med ESA statsstøtteregelverk. Denne avtalen skal ikke sies opp, renseanlegget skal på plass, det er jeg overhodet ikke bekymret for, sier Enoksen til NRK.

Om kort tid skal han i møte med ESA for gjensidig orientering om saken, opplyser informasjonssjef Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet til NTB.

Ulovlig?
Flere aviser sår lørdag tvil om statens støtte til et CO2-renseanlegg i tilknytning til det planlagte gasskraftverket på Mongstad er i samsvar med EØS-avtalen. ESA er EFTAs kontrollorgan, og skal passe på at offentlige vedtak i EØS-landene er i samsvar med EUs lover og regler og EØS-avtalen.

Bergens Tidende melder at regjeringen ikke har tatt hensyn til EØS-regelverket i Mongstad-planene, og at støtten på flere hundre millioner kroner til CO2-rensingen derfor kan være ulovlig.

ESA skal undersøke om Mongstad-avtalen inneholder ulovlig statsstøtte. Granskingen kan ta inntil 18 måneder, ifølge Aftenposten.

Statsstøtte forbudt
Staten kan si opp avtalen med Statoil om CO2-håndtering på Mongstad dersom den er i strid med EØS-avtalens regelverk for statsstøtte. Like før avtalen ble offentliggjort, informerte Olje- og energidepartementet ESA om avtalen.

– Med forbehold om at jeg bare har fått en muntlig orientering, så synes dette å være en avtale som ESA må vurdere i forhold til statsstøtteregelverket, sier ESAs president Bjørn T. Grydeland til Aftenposten.

– Enhver form for statsstøtte er i utgangspunktet forbudt, og det er ikke tvil om at dette er statsstøtte, sier førsteamanuensis Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo til Bergens Tidende.

Forrige artikkelStorbritannia vurderer egen klimalov
Neste artikkelReiten tror ikke Shtokman er tapt

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR