Nærings- og handelsminister Odd Eriksen (Ap) er stolt over å bli omtalt som LOs mann i regjeringen. Fredag fikk han en forventningsfull LO-sjef på kosebesøk.,
NTB

– Det var et godt gjensyn. Jeg er utrolig stolt over å ha blitt definert som LOs mann i regjeringen, sier Eriksen etter møtet med Valla.

Følelsene de to imellom er gjensidige.

– Jeg er veldig fornøyd med å få Odd Eriksen som næringsminister. Det er en viktig statsråd for oss, sier Valla.

Ikke kommentar
At det ifølge Dagbladet er blitt reist intern kritikk i LO om at det alle LOs fire representanter i regjeringen er menn, ønsker ikke Valla å kommentere.

– Nå tror jeg vi skal se hva denne regjeringen gjør, og så kan vi legge bak oss akkurat den diskusjonen der, sier Valla.

Hun forventer å se resultater allerede i statsbudsjettet som legges fram i november.

– De må vise at vi får en ny retning, sier Valla.

Glad for ervervslov
Eriksen og Valla er godt kjent fra tidligere arbeid, både gjennom Eriksens tidligere verv som styreleder i Kjemisk forbund og hans virke både som stortingsrepresentant og fylkesråd i Nordland.

Eriksens første politiske utspill etter tiltredelsen, om en ny ervervslov, er samtidig helt i tråd med hva Valla ønsker.

– Ervervsloven er veldig viktig, og jeg er veldig glad for signalene som er kommet fra Odd. Det vi har sagt er at vi ikke kan ha en lov som nekter folk å legge ned en bedrift, men vi har bedt om at det utredes om det kan være en plikt til å selge dersom det finnes seriøse kjøpere, sier Valla.

Eriksen vil foreløpig ikke gå konkret inn på verken innholdet i loven eller når den kan presenteres for Stortinget.

– Det er utrolig viktig at vi har et instrument som sikrer at vanlige arbeidsfolk kan gå til en trygg og sikker arbeidsplass. Når det er en lønnsom virksomhet, så skal det være vanskelig å legge ned hvis det da er noen som vil drifte det videre, sier Eriksen.

Forbannet over Union
Ervervsloven kommer i kjølvannet av nedleggelsen av papirfabrikken Union i Skien, en nedleggelse Valla fortsatt er forbannet over.

– Det er en katastrofe at Norske Skog Union ble lagt ned med så knapt flertall. Det er 380 viktige arbeidsplasser, det sto kjøpere der, og man kunne i hvert fall ha kommet disse i møte med å sjekke litt mer hva det gikk ut på. Jeg synes den saken er helt forferdelig, sier Valla.
Foruten ervervsloven, var statens rolle som eier tema på møtet mellom de to. LO krever en aktiv stat, som bevarer sine eierandeler i de store virksomhetene, og gjerne kan kjøpe seg ytterligere opp i selskaper hvis det er nødvendig.

– Jeg synes det er gode innspill. Vi har satt i gang arbeidet med en eierskapsmelding og der vil vi komme tilbake til enkelthetene i et aktivt statlig eierskap, sier Eriksen.

– Likt program
Til tross for sin begeistring over det nære båndet til LO, ønsker ikke Eriksen å gradere hvor stor vekt Vallas ord har når han skal ta avgjørelser.

– Det er ikke mulig å gradere innflytelse. Men det er helt åpenbart at Gerd-Liv, som leder av LO har innflytelse på det som skal være næringspolitikken i Norge. På tilsvarende måte har NHO innflytelse, sier Eriksen.

– Så LO og NHO er helt likestilt for denne regjeringen?
– Det er ikke det jeg sier. Det er viktig å ha et godt forhold. De kommer med gode innspill som vil utfylle politikken vår. Jeg er veldig trygg på at den måten LO har opptrådt på i mange, mange år vil bidra til at vi får en enda bedre politikk, sier Eriksen.

– Så er det jo slik at regjeringen og vi har et handlingsprogram som er nokså identisk, repliserer Valla. (©NTB)

Forrige artikkelKraftig forbedring også for Diamond Offshore
Neste artikkelProduksjonen i gang igjen på Åsgard B

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR