Høyre-leder Erna Solberg får hard medfart i landets aviser for angrepet på statsminister Jens Stoltenberg under tirsdagens TV-debatt.

NTB

VG mener hun kan ha punktert hele valgkampen for Høyre:
«Hvis påstanden om at Jens har unndratt arbeidsgiveravgift er feil, kan hun ha punktert hele valgkampen for Høyre», skriver avisen, som gir Erna Solberg terningkast 2 for innsatsen i debatten.

Høyre-lederen får samme svake karakter i Dagsavisen som kort og godt kunngjør at «Erna er desperat». Dagbladet kaller angrepet på Stoltenberg et «taktisk selvmord», gir henne også en toer og skriver at det kun var troverdigheten i skolepolitikken som reddet henne fra laveste terningkast.

– Pompøs
Erna Solberg valgte å gå offensivt til verks da det ble snakk om Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens skatteunndragelser i NRKs direktesendte folkemøte fra Bergen tirsdag. Høyre-lederen sa hun var skuffet over at Stoltenberg «forsøkte å score politisk poeng» på saken og spurte om statsministeren selv hadde gjort opp for seg etter å ha betalt en dagmamma svart tidlig på 1990-tallet. Hun beskyldte Stoltenberg for ikke å ha betalt skatt eller arbeidsavgift, noe som fikk statsministeren til å tenne.

– Nå må du være presis. Det er grovt når du forsøker å være så pompøs om dette. I en periode på fem-seks måneder betalte jeg penger til en dagmamma, men jeg vet ikke om hun betalte skatt, sa han og la til at han har beklaget dette gjentatte ganger.

Selv om Stoltenberg i henhold til skattereglene burde ha sørget for at det ble betalt skatt når dagmammaen jobbet i hans hjem, er det ikke snakk om noen arbeidsgiveravgift i slike tilfeller, sier eksperter til NTB. Statsministeren nektet også for å ha prøvd å vinne politiske poenger på skattesnusket til Oslo-ordføreren.

– Det jeg har gjort, var å påpeke at enkelte hadde en tendens til å bagatellisere det som har skjedd, sa han.

– Ønsket nådeskudd
– Erna Solberg så til slutt ut til å ønske seg et nådeskudd, skriver Bergens Tidendes kommentator Frank Rossavik. Han mener Høyre-lederen lot til å bære «hele familien Ditlev-Simonsen på skuldrene og hadde en spradende Herman Friele på hodet» under debatten.

Aftenpostens kommentator Håvard Narum er heller ikke imponert over Høyre-lederens innsats og peker på at angrep ikke alltid er det beste forsvar.

Pressens dom over de øvrige deltakerne i valgkampens første mannjevning er også ganske sammenfallende. VG utroper Stoltenberg og SV-leder Kristin Halvorsen til valgduellens vinnere og gir begge terningkast 5. I Dagbladet er Stoltenberg alene om femmeren, mens Dagsavisen gir Kristin Halvorsen tilsvarende status.

Forrige artikkelShell på klappjakt i Norskehavet
Neste artikkelReiten blir styreleder

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR