– Norge og Australia er begge store energinasjoner. Australia er et spennende marked for norsk leverandørindustri. Norske bedrifter har kompetanse og teknologi som er etterspurt i Australia. Derfor er gode relasjoner, både mellom myndigheter og bedrifter, viktig og til gjensidig nytte, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Uttalelsen kom etter at Olje- og energiminister Tord Lien mandag møtte Australias industri- og forskningsminister, Ian Macfarlane, i Canberra. Macfarlane har ansvaret for industri og ressurser, deriblant offshore petroleumsressurser og energi. Ifølge Olje- og energidepartementet diskuterte ministrene utviklingen av petroleumssektorene, petroleumsforskning og den norske leverandørindustriens engasjement i Australia.


LNG-leder
Australia er en nasjon som er rik på naturresurser og en stor eksportør av naturgass (LNG). Produksjonen av gass har økt betraktelig det siste tiåret og er forventet å øke fremover. Veksten er forventet å komme fra store utbygginger offshore. Disse prosjektene ligger langt fra land, noe som gjør ilandføring av gassen sværtkostbar. Det planlegges derfor å bygge ut store skip som er i stand til å produsere flytende naturgass.

Et av prosjektene som pågår er Shells FLNG-prosjekt Prelude. På Prelude er det leveranser fra om lag 15 norske leverandører.
Australia-eksport for NOK 10 milliarder
I 2011 omsatte norsk leverandørindustri for om lag 6 milliarder kroner i Australia, i 2013 hadde omsetningen økt til over 10 milliarder kroner. Det viser at norsk kompetanse og teknologi er viktig for Australia.

– Det er store likhetstrekk mellom norsk og australsk sokkel. Mange av ressursene ligger langt fra land, på store dyp og dette er ressurser som krever avansert teknologi. Med over 40 års erfaring fra liknende forhold på norsk sokkel kan norske leverandører bidra med verdifull teknologi og kompetanse, sier Lien.

 

FAKTA:
Australia er et av verdens raskest voksende offshoremarkeder og er attraktivt for den norske petroleumsrettede leverandørindustrien. Organisasjonen INTSOK, som jobber for internasjonalisering av norsk leverandørindustri, vurderer Australia som et av seks hovedmarkeder for norsk olje- og gassnæring. I 2013 var Australia verdens tredje største eksportør av LNG, og ventes å bli den ledende LNG-eksportøren innen 2020.

 

Forrige artikkelRolls-Royce får bygge nyvinning for Kleven Verft
Neste artikkel– Finansministeren undervurderer næringen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR