EUs energikommissær Andris Piebalgs beklager at Åslaug Haga valgte å trekke seg og ønsker å treffe hennes etterfølger så fort som mulig.

NTB

Andris Piebalgs
Foto: Øyvind Midttun

– Vi jobbet tett sammen, og jeg har satt pris på samarbeidet. Haga er en fighter og jeg håper hun kommer tilbake i politikken. Hun er ung nok til det, sier Piebalgs til NTB.

Til tross for enkelte gnisninger i fjor høst, da Haga beskyldte EU for å hindre renseprosjektet på Mongstad, har Piebalgs bare godt å si om møtene med Haga:

– Hun er en veldig direkte person, som du sikkert vet. Men EU er nok et mer komplisert system enn det norske.

Engasjement
I likhet med den norske regjeringen jobber Piebalgs for tiden hardt for å få gjennomført prosjekter for CO2-fangst og – lagring (CCS). Han ser på Norge som en alliert i den prosessen og håper derfor å få til møter med Hagas etterfølger så snart det lar seg gjøre.

– Samarbeidet mellom Norge og EU i energisektoren er velfundert og vil fortsette. Men Haga har hatt et stort og viktig engasjement for CCS, sier Piebalgs.

Han håper hennes etterfølger i Olje- og energidepartementet vil følge opp Hagas linje og understreker at energileverandøren Norge har en høy stjerne i EU.
Kan bli størst

– Norge spiller en veldig viktig rolle for oss og er den eneste aktøren som kan gi oss mindre ustabilitet i energisektoren, sier Piebalgs.

Norge er i dag EUs nest største leverandør av olje og gass, etter Russland. I 2007 dekket Norge 18 prosent av EUs gassforbruk, mens Russland sto for 23 prosent.

På et møte mellom Haga og Piebalgs i slutten av mai fortalte Haga at Norge vil kunne levere 125 til 140 milliarder kubikkmeter gass til EU i 2020, noe Piebalgs var svært godt fornøyd med.

– Det kan gjøre Norge til den største leverandøren av gass til EU, sier Piebalgs.

Forrige artikkelKina og Japan inngår gassavtale
Neste artikkelChávez truer med å stoppe oljesalg til EU

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR