EU-landene har ikke greid å bli enige om hvordan energimarkedet skal avreguleres.,Krangelen om energiliberaliseringen er så betent at energiministrene fra EUs 27 medlemsland torsdag gikk bak lukkede dører for å diskutere saken.
Tyskland, Frankrike og seks andre land motsetter seg EU-kommisjonens krav om at et selskap ikke kan eie både produksjonsanlegg og forsyningsnett for elektrisitet og gass. I dag kan tyske og franske energikjemper diktere markedsadgangen for konkurrerende utenlandske energiselskaper.
Det slovenske EU-formannskapets forsøk på å komme de åtte landene i møte ble imidlertid feid av bordet av blant andre Storbritannia, Nederland, Sverige og Danmark, som støtter kommisjonens krav om eieratskillelse, eller «unbundling» som det heter på EU-sjargongen.
Torsdag ble det imidlertid kjent at den tyske energigiganten E.ON vil selge sitt høyspentnett i Tyskland. Flere håper nå at andre store energiselskaper vil følge etter. – Skal vi få et fungerende elmarked i Europa, så er det veien å gå, sier den svenske næringsministeren Maud Olofsson. Energiministrene skal møtes igjen i begynnelsen av juni for å prøve å bli enige. (©NTB)

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR