«Europa lytter» lover EU-lederne på toppmøtet i Brussel. Men et opprop fra over en halv million EU-borgere bryr de seg ikke om.

NTB

«Europa lytter» er overskriften på det første kapittelet i utkastet til slutterklæring fra EU-toppmøtet i Brussel torsdag og fredag. Der roser EU-landenes stats- og regjeringssjefer alle forsøk det siste året på å involvere borgere i EU-debatt.

Dagens klareste eksempel på et slikt folkelig engasjement ble imidlertid møtt med en kald skulder på toppmøtet. En gruppe EU-parlamentarikere, med svenske Cecilia Malmström i spissen, samler inn underskrifter via e-post mot EU-parlamentets kostbare pendling mellom Brussel og Strasbourg hver måned. Torsdag var de kommet opp i 567.236 elektroniske underskrifter.

Likevel utelukket Østerrikes forbundskansler Wolfgang Schüssel, som har formannskapet i EU dette halvåret og dermed setter dagsordenen for EU-toppmøtet, å åpne for en diskusjon om dette temaet.

Kostbart flyttesirkus
Hver måned flytter de 732 EU-parlamentarikerne, deres medarbeidere og mer enn 1.000 EU-byråkrater, samt flere hundre journalister og lobbyister, til Strasbourg i Nordøst-Frankrike for fire dager. Tonnevis av dokumenter pakkes ned og sendes med lastebiler, for så å ta turen tilbake til Brussel fire dager senere.

Dette reisesirkuset koster over 200 millioner euro i året, altså bortimot 1,6 milliarder kroner. Dette er ren galskap, mener stadig flere. Parlamentet burde avvikle ordningen og i stedet ha permanent tilhold i Brussel, hevder de.

Motstanderne av flyttesirkuset fikk overtalt EU-parlamentets president Josep Borrell til å love å ta opp saken i sitt korte møte med stats- og regjeringssjefene ved starten av EU-toppmøtet torsdag.

Avvist
Noen ordentlig diskusjon om Parlamentets pendling var likevel ikke ventet. Sittende EU-formann Wolfgang Schüssel ønsket ikke å ta opp nok et tema som splitter EU-lederne. For om underskriftskampanjen har forsiktig støtte fra blant andre regjeringssjefene i Sverige og Danmark, står Frankrikes president Jacques Chirac steilt imot.

For Chirac er det svært viktig å beholde den franske byen Strasbourg som en «EU-by». Mange ikke-franskmenn har også stor forståelse for at byen, som har vekslet mellom å være under fransk og tysk herredømme, er et godt symbol på EUs fredsprosjekt og samarbeid.

Dessuten er det traktatfestet at Parlamentet skal veksle mellom å ha sesjoner i Brussel og Strasbourg, og en traktatendring krever enstemmighet blant de 25 EU-landene. Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, som selv er kritisk til pendlingen, sa torsdag at en slik endring trolig bare kan skje i forbindelse med «andre ting». Og «andre ting», forstått som debatten om EUs framtidige traktatgrunnlag, er det ingen enighet om.

Forrige artikkelSV beskyldes for miljøsvik
Neste artikkelTining av permafrosten forsterker klimaendring

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR